Tusindvis af smittede, men få er indlagt på intensiv i Region Midtjylland

48.670 midtjyder har den seneste uge fået en positiv covid-19-test. Fredag var der syv coronaindlagte på regionens intensivafdelinger.

Artiklens øverste billede
9.261 midtjyder fik torsdag-fredag besked om, at de var konstateret coronapositive. Foto: Aarhus Universitetshospital

Antallet af covid-19-smittede fortsætter med at sætte rekord med 46.831 coronatilfælde landet over i løbet af det forudgående døgn, viste de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI) fredag.

Af dem var 9.261 midtjyder i løbet af døgnet konstateret corona-positive, og i Region Midtjylland er epidemien i øjeblikket resulteret i i alt 99 covid-19-indlagte på regionens hospitaler, heraf er syv indlagt på intensivafdelinger, som behandler de allermest syge. Baggrunden for det forholdsvis lave antal indlagte og alvorligt covid-19-syge skal ifølge Christian Wejse, afdelingslæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH) og forsker i epidemier, infektioner og immunsystemet ved Aarhus Universitet, findes blandt de smittede. For de er i høj grad børn og unge, fortæller han.

»Smitten er i høj grad også blandt de vaccinerede, og hvis der er nogen, som vi ikke forventer at se på sygehusene, så er det netop børn, unge og vaccinerede. Så det er formentlig hovedforklaringen på det lave antal indlagte på intensivafdelingerne,« siger Christian Wejse, som understreger, at covid-19 på trods af den dominerende omikronvariant stadig er en sygdom, som er værd at undgå.

»Der har bredt sig en forståelse af, at omikron slet ikke er farlig. Og en forståelse af, at covid-19 slet ikke er farligt at få, hvis man er ung. Det er en sandhed med modifikationer. Det er et udsagn, som er sandt i 99 pct. af tilfældene. Men det er ikke det samme som en garanti for, at man ikke kan blive alvorligt syg, hvis man er ung,« siger Christian Wejse.

Han vurderer, at der på trods af dagens smittetal er et kæmpe stort mørketal i antallet af smittede.

»Omikron er noget, som flertallet af os får. Inden for den sidste måned er 10 pct. af den danske befolkning testet positiv, og formentlig kan vi derfor roligt regne med, at det formentlig er op mod en fjerdedel af befolkningen, som har haft covid-19 i den seneste måned. Og der er nok en fjerdedel mere, som skal have det i løbet af den næste måned,« siger han.

Fredag var der 29 coronasmittede på AUH, 15 på Hospitalsenhed Midt, 11 på Hospitalsenheden Vest, fem på Regionshospitalet Horsens, ni på Regionshospitalet Randers og 27 i Psykiatrien.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.