Kæmpe plan for omstridt boligområde har nået en milepæl

Aarhus Byråd sendte onsdag en plan for nedrivninger af almene boliger i Bispehaven i offentlig høring. Det blev også en plan, der skal omdanne hele Hasleområdet i det vestlige Aarhus.

Artiklens øverste billede
Frem mod 2030 skal der rives seks blokke ned i Bispehaven i Hasle, og der skal opføres 530 nye private boliger. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Onsdag eftermiddag nåede omdannelsen af et af byens mest omstridte boligområder – Bispehaven – en milepæl, da Aarhus Byråd sendte helhedsplanen for området i offentlig høring. 

Planen er en overordnet ramme for på sigt at rive seks blokke ned svarende til 318 af de i alt 871 almene familieboliger i Bispehaven. I stedet skal bygges private boliger, nyt erhverv og offentlige bygninger i området. Nedrivningerne er vedtaget for at leve op til Folketingets ghettoplan, der betyder, at andelen af almene familieboliger i såkaldte ”omdannelsesområder” – tidligere kaldt ”hårde ghettoer” – som Bispehaven skal nedbringes til 40 pct.

Helhedsplanen fik opbakning fra samtlige partier på nær Enhedslisten. 

Samtidig blev en helhedsplan for Hasselhøj, der skal binde Bispehaven, Ellekær og dele af Hasle sammen, sendt i høring i otte uger. Idéen er, at centerområdet i Hasle i større grad skal spille hovedrollen i byen og med nye stier og torve binde området sammen. 

Beboerne i Bispehaven gjorde det på et afdelingsmøde i slutningen af november klart, at nedrivningerne er i strid med beboernes ønsker. Således stemte 171 imod, mens 33 af stemmerne var for og to blanke. Afdelingens afvisning kan dog trumfes, når repræsentantskabet i boligforeningen Østjysk Bolig, som Bispehaven hører under, næste år skal stemme om planen. 

Helhedsplanen for Hasleområdet skal binde Bispehaven tættere sammen med centerområdet under navnet Hasselhøj.

Det udsatte boligområde har allerede gennemgået en omfattende tryghedsrenoveringen, som netop er afsluttet, hvor blandt andet parkeringsdæk er fjernet og omdannet til nye gårdrum, lige som et nyt fælleshus er opført ved Rymarken.

Ifølge Teknik og Miljøs forslag til en helhedsplan for Hasselhøj er Bispehaven i øjeblikket afskåret fra Hasles centrum. Det skyldes blandt andet, at flere bygningsfacader er vendt væk fra Bispehaven, ligesom der er niveauforskelle og hegn, der adskiller de to områder.

I fremtiden skabes seks nye kvarterer, hvoraf tre er placeret i Bispehaven, hvor seks blokke rives ned for at skabe en boliggade og en ny kultur- og idrætsfacilitet. 

»Nye mødesteder og infrastruktur vil åbne Bispehaven op og skabe bedre sammenhænge i bydelen og til den omkringliggende by til gavn for bydelens beboere og resten af Aarhus,« står der i forslaget til helhedsplanen for Hasselhøj.

Den er blevet til med inspiration fra Åbyhøj Torv.

»Viborgvej og centerområdet vil fremover opleves som det entydige centrum i bydelen. Et andet af målene i udviklingsplanen er, at Bispehaven skal blive et velintegreret, attraktivt element i Hasle. Et af virkemidlerne er nye veje og stier samt nybyggeri, der inviterer ind i boligområdet,« lyder det fra Teknik og Miljø.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.