Chefkusk i 30 år: Hvordan kunne det ske?

Den tragiske ulykke på Lille Torv i Aarhus undrer chefkusken i Den Gamle By, som i over 30 år har været kusk.

Artiklens øverste billede
Julemarkedet på Lille Torv lukkede lørdag, efter at en 61-årig kusk døde i en tragisk ulykke. Julemarkedet genåbnede dog søndag. Foto: Øxenholt Foto/Scanpix 2021

I 31 år har Lars Brenner haft hænderne om tøjlerne, når der har været hestevognskørsel i Den Gamle By.

I dag er han chefkusk i Den Gamle By, og han er forfærdet over den tragiske ulykke, der lørdag eftermiddag udspillede sig på Lille Torv i Aarhus.

Det er ufatteligt, hvad der er sket. Heste kan blive bange, og så flygter de normalt. Men at klapperne falder af, det lyder utroligt underligt for mig.

Lars Brenner, chefkusk i Den Gamle By i Aarhus

Her mistede en 61-årig kusk fra det sydlige Aarhus livet, da hendes hest af endnu ukendte årsager løb løbsk på et menneskeproppet julemarked.

»Det skulle jo være så sikkert. Jeg har kendt kusken i mange år, og hesten har kørt i mange år. Derfor kan vi overhovedet ikke forstå, hvad der sker. Jeg er bange for, at vi ikke kommer det nærmere,« siger Lars Brenner.

Ulykken blev anmeldt klokken 14:46. Kusken blev efter forsøg på livgivende førstehjælp hastet på hospitalet, hvor hun blev erklæret død.

Hvordan kunne det ske?

Siden har den vagthavende ved Østjyllands Politi, Jess Frederiksen, fortalt til TV 2 Østjylland, at et øjenvidne har fortalt, at hestens skyklapper faldt af, hvorefter hesten satte i galop.

Men den forklaring har chefkusk Lars Brenner meget svært ved at se for sig.

»Man taler nu om øjenklapperne, men de kan ikke falde af, uden at hovedtøjet falder af. Jeg har set billeder, hvor hesten har hovedtøjet på, og der er vel ikke nogle af dem, der har fanget hesten, der har et hovedtøj i tasken til en løs hest,« siger han:

»Det er ufatteligt, hvad der er sket. Heste kan blive bange, og så flygter de normalt. Men at klapperne falder af, det lyder utroligt underligt for mig.«

Østjyllands Politi oplyser til JP Aarhus, at der ikke kræves nogen tilladelse til at køre hestevogn i byen. Ifølge Erling Larsen, formand for Dansk Køre Forbund, der organiserer hestevognskørsel, bør der være en uddannelse, der sikrer, at kuskene er trænede. Han understreger dog, at han udtaler sig generelt og intet kendskab har til sagen fra Aarhus.

Det har Lars Brenner dog. Han kendte kusken igennem mange år og understreger, at hun var en dygtig og omgængelig kusk, der aldrig var forvoven.

»Det gør os endnu mere kede af det. Hvordan kunne det her overhovedet ske?« spørger chefkusken.

Det er Lars Brenner, der har ansvaret, når de tunge vogne skrumler over brostenene på købstadsmuseet i midten af Aarhus, som de gør i juletiden.

Han oplyser, at der på intet tidspunkt i løbet af hans 31 år som kusk i Den Gamle By har været en situation, hvor personer er kommet til skade. Der har dog været situationer med materiel skade.

I Den Gamle By kommer ulykken fra Lille Torv dog ikke til at ændre noget for hestevognskørslen.

Søndag oplyste kommunikationschefen i Den Gamle By, Lars Vesterlykkegaard, at man har gennemgået museets sikkerhedsprocedurer som følge af ulykken.

»Når der er mere klarhed over omstændighederne omkring ulykken, tager vi en vurdering af, hvorvidt der er behov for eventuelle yderligere initiativer for kaperkørsel i Den Gamle By,« skrev han søndag i en sms til JP Aarhus.

En forfærdelig kombination

Hos Østjyllands Politi har man ikke yderligere kommentarer til sagen, men oplyser, at man behandler den som en færdselsulykke, hvorfor man nu har en bilinspektør på sagen, der skal udarbejde en rapport.

Hvornår rapporten forventes færdig, kan politiet ikke oplyse.

Julemarkedet på Lille Torv var arrangeret af Aarhus Food.

I en pressemeddelelse kalder direktøren for Aarhus Food, Anna Lund, ulykken for en »forfærdelig kombination af uheld«.

Til JP Aarhus siger hun, at hun ikke har yderligere kommentarer til sagen. I styregruppen for julemarkedet er også Aarhus City Forening. Her henviser direktør Claus Bech dog til Aarhus Food for kommentarer.

Ulykken er den anden dødsulykke blandt kuske i år. I juni døde en 63-årig kvindelig kusk i Roskilde, da hendes vogn væltede i et sving, hvorefter hesten løb løbsk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen