246 forslag til kommunens budget - borgmesteren efterlyser finansiering

Klima, rekruttering og flere penge til ældre- og socialområdet er blandt de områder som byrådets partier tilsyneladende hurtigt kan blive enige om at sikre penge til i de kommende års budgetter.

Artiklens øverste billede
Ældrepleje er et af de områder, som de aarhusianske politikere kan blive enige om skal tilføre flere midler. Arkivfoto: Peter Klint

Det er valgår, og ønskelisterne til de kommende budgetforhandlinger i Aarhus Kommune er lange.

Det var de politiske partiers indledende budgettaler i byrådssalen onsdag også, men indholdet i talerne tegnede et billede af kommende enighed om bl.a. at sætte penge af på de næste års budgetter til klima, rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de store velfærdsområder, til ældreplejen og socialområdet. Budgetforhandlinger må ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S), der traditionen tro lagde for under onsdagens førstebehandlingen af 2022-budgettet, meget gerne ende med en aftale med opbakning fra samtlige partier i byrådet.

»Til budgetforhandlingerne er der igen i år blevet fremsendt et rekordstort antal budgetforslag … 246. Der er mange velmenende forslag. Det er positivt, at alle partier har gjort sig så mange tanker om, hvordan det aarhusianske samfund kan styrkes fremadrettet. Men forslag fordrer også finansiering – og det er vi nødt til at forholde os til,« sagde Jacob Bundsgaard, som sendte taletid videre til politisk ordfører Anders Winnerskjold, Socialdemokratiet. Han konstaterede bl.a., at byrådets største parti vil kæmpe for flere penge til social- og ældreområdet. En anden topprioritet i S er klima og miljø.

»Vores mål er at øge biodiversiteten, forbedre havmiljøet i Aarhus Bugten skabe flere grønne kiler/korridorer og mere grønt i byen – men de grønne ambitioner kræver stadig stålsatte, bæredygtige prioriteringer i budgetaftalerne,« sagde Anders Winnerskjold.

Et enkelt svirp

Venstre, som er byrådets næststørste parti, har også fokus på klima.

»Klimaforandringer bliver tydeligere og tydeligere, både i de billeder, vi ser fra rundt om i verden, men også billeder fra lige her, i Danmark og i Aarhus. Det kan tydeligt konstateres, at verden bestemt ikke længere er som i de gode, gamle dage – eller blot for få år siden. Forandringerne overrasker i deres intensitet og uforudsigelighed. Og med god grund aner man bekymring og en vis usikkerhed over for fremtiden blandt os alle og måske især blandt de unge,« sagde partiets politiske ordfører, Hans Skou i sin budgettale, som indeholdt et enkelt svirp til borgmesteren:

»Hvori ligger borgmesterens og Socialdemokratiets ambitioner? Selvom det ikke er mængden, der er afgørende, så er det da lidt tankevækkende at S har indmeldt 17 budgetforslag til dette års budgetforhandlinger og V har indmeldt 37,« sagde Hans Skou.

Enhedslisten satser også på flere klimaforbedringer i budgettet.

»Det har aldrig stået så slemt til med vores grundvand i Danmark. Vores behandling af naturen handlede tidligere om uvidenhed, men i dag ved vi bedre. Enhedslisten stiller derfor forslag om byparker, der vil øge biodiversiteten,« sagde Lone Norlander Smith.

SF var også blandt de partier, som vil bruge penge på flere medarbejdere til de store velfærdsområder. Partiet foreslår bl.a. en omfattende pakke, der skal sætte fokus på rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i ældreplejen, så der kan komme mere sosu-personale og flere sygeplejersker i ældrepleje.

Det Radikale Venstre vil prioritere børnene i næste års budget.

»Vi skylder vores børn og unge de bedst mulige betingelser, og vi har en særlig forpligtelse til at styrke området. Vi må ikke glemme trivslen blandt de anbragte børn. Derfor er der vigtigt, at vi støtter op om projekter, som mangler penge nu,« sagde de radikales Mahad Yussuf.

Budgetforhandlingerne skal være afsluttet den 23. september.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.