Vejen ind i »museernes verdenselite« har været mere ujævn end ventet

Allerede i 2014 meddelte Aros, at museet nu skulle udvides og dermed rykke ind i museernes verdenselite, men første spadestik er endnu ikke taget.

Artiklens øverste billede
Aros er kendt for Olafur Eliassons ”Your rainbow panorama”, men skal efter planen også udvides med et underjordisk galleri og et stort kunstværk af den amerikanske kunstner James Turrell. Foto: Brian Karmark

Den første mail kom den 6. november 2014.

Aros havde »fornøjelsen af at invitere til pressemøde, hvor direktør Erlend Høyersten vil fremlægge sit projekt ”The Next Level”, en meget omfattende udbygning af museet indeholdende bl.a. et spektakulært kunstværk.«

Pressemødet skulle finde sted dagen efter: fredag den 7. november kl. 10.

Udbygningen ventes at stå færdig i Kulturhovedstadsåret 2017, hed det videre i indbydelsen.

På mødet talte Erlend Høyersten om at føre Aros ind i »museernes verdenselite«. Tilbygningen, som blev navngivet ”The Next Level”, skulle være en fusion af arkitektur og kunst i et samarbejde mellem arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects, der har tegnet Aros-bygningen, og den amerikanske kunstner James Turrell.

“The Next Level“, Aros 2020. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects

Spadestikket venter

I dag, seks et halvt år senere, er Erlend Høyersten fortid på Aros. Han valgt den 29. juni at fratræde sin stilling, efter at konsulentfirmaet Crecea i en uvildig undersøgelse af arbejdsmiljøet på Aros havde konkluderet, at der har været organisations- og ledelsesmæssige problemer på museet, og at der er forekommet krænkelser. Og første spadestik i det store ”Next Level”-projekt, der har Aarhus Kommune som bygherre, er endnu ikke taget.

Erlend Høyersten har gennem årene ikke lagt skjul på, at han har haft både opture og nedture over sin idé, det viste sig at være svært at få pengene hjem til, selv om Salling Fondene meget hurtigt var ude med 100 mio. kr.

I det oprindelige projekt var prisen 350 mio. kr. uden moms. Siden er projektet blevet revideret flere gange, og flere andre beløb har været i spil: 320 mio. kr., 230 mio. kr., 176 mio. kr. og 200 mio. kr.

James Turrell (tv.) var i Aarhus for sammen med arkitekt Morten Schmidt, Schmidt Hammer Lassen Architects, at arbejde med “The Next Level“. Foto: Casper Dalhoff


I 2015 kom James Turrell selv på besøg på Aros for at præsentere sit projekt, og slutdatoen var nu rykket til 2018.

Året efter ændrede Aros projektet for at gøre det økonomisk muligt at realisere det. Det betød bl.a., at en større del af udbygningen skulle løftes op over jorden.


Endnu et pressemøde

Den 30. juni 2020 kom en ny invitation til et pressemøde. Denne gang var det Aros og Aarhus Kommune, der den 2. juli ville fortælle om ”The Next Level”, at visionerne stadig var store, selv om projektet var modereret. Og ikke mindst, at økonomien nu var på plads.

»Det er en supergod dag. Det er en kæmpedrøm, der nu bliver til virkelighed,« sagde Erlend Høyersten, der havde selskab af bl.a. arkitekt Morten Schmidt fra Schmidt Hammer Lassen Architects, borgmester Jacob Bundsgaard (S), kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), bestyrelsesformand for Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen, museets bestyrelsesformand, Carsten Fode, samt James Turrell, der var med fra sit hjem i Arizona.

Finansieringen var faldet på plads, fortalte de.

Projektet skulle nu koste 200 mio. kr.: Salling Fondene havde doneret 80 mio. kr., Ny Carlsbergfondet andre 40 mio. kr. og en anonym donor 10 mio. kr. Den resterende del ville blive finansieret af Aarhus Kommune og Aros. Museet ville få et lån fra kommunen på 25 mio. kr., som det kunne betale af gennem et forhøjet driftstilskud, og resten skulle Aros selv hente ud af sit budget.

»Det Sixtinske Kapel«

2020-udgaven af ”The Next Level” var et underjordisk galleri, et værk af James Turrell, ”The Dome”, samt en pavillon, ”The Annual Aros Pavilion”, der skulle erstatte et andet planlagt værk af Turrell, ”The Sphere”.

”The Dome” ville med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter og et åbent kig gennem loftet op til himlen med Erlend Høyerstens ord give de besøgende en særlig oplevelse. Det hele skulle stå færdigt i løbet af 2023, sagde han.

“The Next Level“, Aros 2020. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects

Han kaldte domen for »Det Sixtinske Kapel i vor tid i Aarhus«.

»Projektet er mindre end det, vi oprindeligt skitserede, men det er blevet bedre, og vi kommer til at kunne præsentere en ekstraordinær museumsoplevelse,« fortsatte han og forklarede, at pavillonen skulle være en midlertidig, tilbagevendende scene for forskellige former for socialt samvær, talks, koncerter, nye udstillinger og performances, og at der hvert år skulle bygges en ny pavillon af arkitekter fra hele verden.

Dagen var ikke bare god for Erlend Høyersten og hans folk, men også for politikerne, der var enige med museumsdirektøren i, at udbygningen ville sætte et massivt aftryk ikke bare i byen, men i hele landet, ja, hele verden, som de sagde.

“The Next Level“, Aros 2020. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects

En del af begejstringen skyldtes, at den nu 78-årige James Turrell var gået med hele vejen, selv om projektet blev beskåret. Han arbejder primært med styret lys og rummelighed, og hans mest kendte og endnu ufuldendte værk er ”Roden Crater”, hvor han arbejder i en uddød vulkan, der ligger i Arizona.

Der var alle mulige grunde til at sige »tillykke til os«, mente Jacob Bundsgaard.

Men gaven lader vente på sig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.