Coronaguider skal begrænse smitte i udsatte områder

Otte forskellige boligområder i Aarhus får nu et hold lokale coronaguider. De skal hjælpe med at informere om sygdommen til områdernes beboere.

Artiklens øverste billede
Lena Hybschmann er projektleder for Aarhus Kommunes coronaindsats i udsatte boligområder. Foto: Kasper Heden Andersen

Aarhus Kommune har taget et nyt tiltag i brug for at begrænse smittespredningen. Det første hold frivillige 2021-coronaguider er nu uddannet, og de skal hjælpe med at oplyse beboerne om sygdommen i kommunens udsatte boligområder.

»Der er blevet fundet nogle nøglepersoner i lokalområderne, som er lokale ildsjæle, der har lyst til at få viden om corona og dele den på de måder, der giver mening for dem,« fortæller Lena Marie Hybschmann, projektleder for covid-19-indsatsen i de udsatte boligområder i Aarhus Kommune.

Med hjælp fra de lokale

Initiativet udspringer fra et initiativ fra bydelsmødrene i Gellerup og foregår i samarbejde med de boligsociale indsatser rundtomkring i byen, der også har fundet de lokale beboere i områderne. De får uddannelsen som coronaguide af sygeplejersker fra Folkesundhed Aarhus. Coronaguiderne lærer om vaccination, isolation, retningslinjer og de nyeste restriktioner, så de kan formidle deres viden videre.

»Det er jo frivilligt arbejde, så det kan gøres på forskellige måder. Nogle vil gerne være kendte i området som coronaguider, så beboerne har deres telefonnumre og kan ringe til dem, hvis de har spørgsmål. Andre deler måske noget information i en Whatsapp gruppe, på Facebook eller hvis de taler med nogen på gaden. Der er mange forskellige måder,« siger Lena Marie Hybschmann.

Initiativet er et af flere målrettet kommunens udsatte boligområder. I august var det i høj grad i nogle af de udsatte boligområder, smitten bredte sig, fortalte borgmester Jacob Bundsgaard (S) på et pressemøde. Det fik kommunen til at iværksætte en række projekter – et mobilt testcenter i Gellerupparken og mere målrettet information til beboerne, herunder fokus på at formidle på flere sprog.

Lena Marie Hybschmann uddyber, at det fra flere sundhedsmyndigheder er veldokumenteret, at risikoen for at blive smittet i de udsatte boligområder er større. Det skyldes blandt andet færre kvadratmeter og udsatte jobfunktioner.

At det netop er lokale frivillige fra områderne, der bliver uddannet som coronaguide, har fordele, lyder det.

»De lokale kan noget helt andet, end vi nødvendigvis kan. De kan nå ud til mange flere borgere i deres netværk, end vi kan med den gængse kommunale kommunikation. Det er vigtigt at sige, at det er frivillige, som vi er utroligt taknemmelige for at arbejde sammen med, og som virkelig tager et stort ansvar og gør en stor forskel i lokalområderne,« siger Lena Marie Hybschmann.

Masser af information

De udpegede coronaguider arbejder frivilligt.

»Det er ikke et konkret arbejde, men i stedet nogle frivillige, der synes, at det er spændende at få viden. De har lyst til at give den viden videre til deres netværk i lokalområdet. Der er meget information om corona, og den bliver givet gennem mange forskellige kanaler,« siger Lena Marie Hybschmann og tilføjer:

»Der er ingen, der forventer, at folk kan svare på alt. Det handler også om at uddanne guiderne i, hvor man kan finde svar på de mange spørgsmål.«

I sidste uge var projektet på rundtur i både Gellerup, Langkærparken, Viby Syd og Frydenlund. Fredag går turen til Vejlby Vest.

»Planen er, at vi skal ud i otte forskellige områder i alt. På grund af forsamlingsforbuddet er der nogle restriktioner på, hvor mange vi kan være i hvert område. Lige nu er det fem guider per område, og så er der nogle af de lidt større områder, hvor der er stor efterspørgsel på at være med, så der uddanner vi coronaguider ad flere omgange,« afslutter Lena Marie Hybschmann.

Smitten med covid-19 er faldet støt gennem de seneste uger. De seneste syv dage ligger Brabrand højest med et incidenstal på 85, men også her er smitten faldet. Aarhus C og Aarhus N har incidenstal på hhv. 28 og 37.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.