Enhedslistens oprindelige byrådsgruppe er snart væk – suppleanter tager over

Når Keld Hvalsø den 1. april stopper i Aarhus Byråd, vil Enhedslistens to mandater begge være besat af suppleanter. Ærgerligt, men ikke noget problem, mener partiet.

Artiklens øverste billede
Enhedslistens Maria Sloth (yderst tv.) og Keld Hvalsø (i midten flankeret af rådmand for kultur og borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R) og byrådsmedlem Knud N. Mathiesen (DF)), er begge snart fortid i Aarhus Byråd. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Vælgerne var til kommunalvalget i 2017 ikke i tvivl om, hvem der skulle repræsentere Enhedslisten i Aarhus Byråd.

Og partiets medlemmer udpegede Keld Hvalsø til spidskandidat, der af vælgerne fik 1.402 personlige stemmer. En anelse flere – 1.464 – satte kryds ud for Maria Sloth, som Enhedslistens medlemmer havde placeret som nummer to på stemmesedlen.

De satte sig således tungt på Enhedslistens to taburetter i byrådet.

Men når Keld Hvalsø den 1. april tager orlov på ubestemt tid fra Aarhus Byråd, som han meddelte i tirsdags, er der ikke længere nogen af dem tilbage. Allerede efter en måned af den fireårige byrådsperiode meddelte Maria Sloth i februar 2018, at hun stoppede, fordi hun flyttede til Fredericia, hvor hun ville prioritere uddannelse og familie.

Hendes plads blev overtaget af Lone Norlander Smith, der fik 410 personlige stemmer til kommunalvalget og stod nummer tre på Enhedslistens partiliste. Nummer fire på listen, Peter Hegner Bonfils, som fik 667 stemmer, overtager Keld Hvalsøs mandat.

Vi må tage det, som det kommer. Det var to gode kræfter, der smuttede.

Jesper Steppat, kontaktperson for Enhedslisten Århus Øst

I Enhedslisten er der ærgrelse og beklagelse over, at »gode kræfter« har forladt posterne i byrådet, men ingen af dem, som JP Aarhus har talt med, mener, at der er noget at gøre ved det.

»Maria flyttede jo til kæresten, det er en ret så legitim begrundelse. At Keld får et nyt og anderledes job, er godt – at han har knoklet som et bæst i den tid, han har siddet der, er evident. Det er forståeligt, ønskeligt og beklageligt, fordi han er knaldhamrende dygtig og loyal,« siger Viggo Jonasen, der er kontaktperson i Enhedslistens Socialpolitik-gruppen og tidligere har siddet i byrådet, hvor han også har været vikar for Keld Hvalsø.

Selv om han hellere havde set, at partiets to øverste kandidater på opstillingslisten fortsatte, mener han, som også stillede op til kommunalvalget og fik 249 stemmer, at det ikke kan være anderledes:

»Nu er det sådan, at enhedslistefolkene har tilbøjelighed til at skulle bestille forholdsvist meget, når de sidder der. Det er beklageligt, men godt. Og ja, jeg havde hellere set, at det havde været muligt for ham at holde til at blive siddende.«

Kontaktperson for Enhedslisten Århus Øst Jesper Steppat understreger, at partiet ikke er herre over, at Maria Sloth flyttede, og at Keld Hvalsø stopper.

»Vi må tage det, som det kommer. Det var to gode kræfter, der smuttede. Men mon ikke det går sådan, at de, der følger efter, også er gode kræfter,« spørger han retorisk og tilføjer, at både Lone Norlander Smith og Peter Hegner Bonfils har byrådserfaring fra tidligere perioder.

Peter Hegner Bonfils sad i byrådet fra 2014 til 2017, og han vikarierede for Keld Hvalsø, som havde orlov fra byrådsarbejdet fra den 15. maj til og med den 30. juni 2019 på grund af private og arbejdsmæssige forhold. Lone Norlander Smith sad i byrådet 2010-2013, hvor hun repræsenterede SF. Dengang stoppede hun i protest mod den såkaldte partiliste, der betyder, at kandidaterne bliver valgt i byrådet i den rækkefølge, de står på listen – og ikke i forhold til hvor mange stemmer de får.

Medlemmerne bestemmer

Til valgene opstiller Enhedslisten også sine kandidater på partiliste. Også Dansk Folkeparti bruger denne opstillingsform i stedet for den sideordnede opstilling, hvor kandidaterne med flest personlige stemmer får partiernes pladser i byrådet.

Hverken Viggo Jonasen eller Jesper Steppat vurderer, at de to topkandidaters exit bør have konsekvenser for, hvordan Enhedslisten stiller op til kommende valg.

»Nej, det gør jeg da ikke. Vi skal bare sørge for at overbevise tilstrækkelig mange aarhusianere om, at de skal stemme på nogle flere af os, så der ikke bliver helt så meget at bestille for os hver. Jeg er klar tilhænger af den opstillingsform, vi har, og har været det helt tilbage fra min tid i VS, som havde den samme. Man kan jo ikke udstyre dem med stavnsbånd,« siger Viggo Jonasen.

Jesper Steppat understreger, at det vil kunne ske, at folk forlader deres post, uanset hvilken opstillingsform der er valgt.

»Det vil kunne ske i ethvert parti, at folk forsvinder af forskellige årsager. Medlemmerne havde jo også stemt på nummer tre og fire, så vidt jeg husker, var det meget tæt, så det er jo stadigvæk medlemmerne, der bestemmer, hvem der kommer på de næste pladser også.«

Skal ikke stå i vedtægter

Ifølge Enhedslistens vedtægter skal kandidater underskrive en erklæring om, at de vil udtræde af byrådet, hvis de melder sig ud af Enhedslisten. Adspurgt om der i lyset af byrådsmedlemmernes exit også bør stå, at kandidater skal underskrive en erklæring om, at de bliver siddende perioden ud, svarer Viggo Jonasen:

»Det ville være en fodlænke, så nej, det skal man ikke. Keld har klart og tydeligt tilkendegivet, at han ønskede at blive siddende.«

Heller ikke Jesper Steppat ønsker en sådan tilføjelse i vedtægterne:

»Der er jo ikke nogle, der ønsker at holde folk på den plads, så de bliver syge af det. Så strikse skal vedtægterne ikke være, at vi nærmest slår folk ihjel for, at de skal blive der for enhver pris.«

Lone Norlander Smith har ingen kommentar til sagen. Peter Hegner Bonfils mener, at det ikke er et problem, at det nu bliver de valgte suppleanter, der sidder på de to byrådsmandater.

»Det vidner om en form for turbolens, og jeg har planer om at blive i byrådet i resten af byrådsperioden. Lige i mit tilfælde kommer det ikke til at gøre den store forskel, at jeg erstatter Keld Hvalsø. Men det optimale er selvfølgelig at sidde en hel periode, men det er ikke værre end en udskiftning i det 55. minut i en fodboldkamp,« siger Peter Hegner Bonfils.

I løbet af den kommende uge vil Enhedslisten melde ud, hvem af de to byrådsmedlemmer der efter den 1. april overtager bl.a. den politisk tunge post som formand for teknisk udvalg og som bl.a. medlem af Magistraten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.