Rigmand og Salling Fondene vil give en halv mia. kr. til et nyt stadion i Aarhus

Et nyt aarhusiansk stadionprojekt blev præsenteret på et pressemøde mandag, som borgmester Jacob Bundsgaard (S) kaldte historisk.

Artiklens øverste billede
Aarhus-orgmester Jacob Bundsgaard (S), Henrik Lind, Lind Invest og Jens Bjerg Sørensen, formand for Salling Fondene fortalte på et pressemøde mandag om planerne for området omkring stadion, som de to sidstnævnte parter vil bidrage med 500 mio. kr. til Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Engagementet blev præsenteret på et pressemøde mandag på Aarhus Rådhus.

Her afslørede Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand for Salling Fondene, at fonden sammen med Lind Invest er klar til at bidrage med en halv mia. kr. til stadionprojektet, hvis en række krav bliver opfyldt.

»Vi er rigtig mange, der tror på, at det vil give Aarhus et løft. For os er det allervigtiste, at det er et projekt, der skal være til glæde og gavn for de mange,« fortalte bestyrelsesformanden for Salling Fonden, der i første omgang bidrager med fem mio. kr. til proces- og projektledelse.

Henrik Lind, Lind Invest, vil donere 250 mio. kr. til at udvikle området omkring stadion, væddeløbsbanen og Mindeparken i Aarhus. (Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix)

Henrik Lind, skaberen af Danske Commodities, der sælger energi, forklarede, at han går ind i stadionprojektet, fordi han er født og opvokset i Aarhus, hvor han altid har nydt at gå på stadion:

»Jeg gør det her, fordi jeg gerne vil give noget tilbage til den by, der har været en rød tråd i mit liv. Jeg kommer fortsat på Aarhus Stadion, og jeg nyder at være der. Jeg tror også på, at vi kan skabe noget, der er endnu bedre.«

Borgmester Jacob Bundsgaard (S), der har sat sig i spidsen for processen, er begejstret for den potentielle donation.

»Det kan kun lade sig gøre, at vi får skudt det her i gang med den kraft, fordi vi har nogle private partnere, der er villige til at være med og som har en kærlighed til Aarhus, der gør, at man også insisterer på at drive udviklingen videre. Det er en historisk dag,« sagde han.

I en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune bliver det oplyst, at området, som vision ”Kongelunden” omfatter - en femkant omkranset af Frederikshøj, Højbjerg, Fredensvang, Kongsvang, Frederiksbjerg og Aarhus Bugt - er det største sammenhængende rekreative storbynære område i Danmark.

De to parters krav er bl.a., at der skal skabes en helhedsløsning for området, og at projektet skal hvile i sig selv på lang sigt.

Budgettet bliver større

Borgmesteren understregede, at prisen på stadionprojektet ikke nødvendigvis ender på de to gange 250 mio. kr., som Lind Invest og Salling Fondene hver især har tænkt sig at donere.

»Det er klart, at det her ikke er en lukket fest. Det samlede projekt kommer til at være noget større end en halv mia. kr. Jeg har en forventning om, at Aarhus Kommune vil bidrage til projektet, og så håber vi også, at der kommer investorer på banen, der kan se et perspektiv i at udvikle et spændende eventområde,« lød det fra Jacob Bundsgaard.

AGF er også villig til at investere egne midler i et nyt stadion.

»Vi har for flere år siden sagt, at vi er villige til at smide 50 mio. kroner ind i puljen til VIP-faciliteter, og det står vi fast ved. Det anser jeg for nødvendigt, og det ser jeg heller ikke som en kommunal opgave at bygge det. Det kan også være, at beløbet kan blive endnu større. Det må vi se på,« siger Jacob Nielsen, der er direktør for AGF.

I 2020 skal etableres en projektorganisation, og borgerne skal inddrages i planerne. Herefter laves en overordnet udviklingsplan, og i 2024-2026 står den på infrastruktur og anlægsarbejde.

På pressemødet betonede Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik & Miljø, vigtigheden af, at der er god tid til at inddrage byen i planerne.

Han fremhævede, at inddragelse i de større projekter som musikhuset, Aros, åbningen af åen og Dokk1 har gavnet disse.

»Der har været mange meninger, og alle har ikke været enige, men det har været med til at kvalificere resultatet,« understregede rådmanden, der både takkede borgere og donorerne for at engagere sig i projektet.

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur & Borgerservice var ligeledes begejstret for håndsrækningen fra fonden og rigmanden.

Han konstaterede, at det nu handler om at nytænke og gentænke værdier i området:

»Det her skal være en attraktion for hele byen og ikke kun de mennesker, der bor der.«

Flere forslag

AGF ønsker et nyt fodboldstadion uden løbebane, og en analyse med fire mulige scenarier blev fremlagt i december 2018, hvoraf to foreslog væddeløbsbanen flyttet væk fra området. Det mødte kritik fra flere sider.

Et forslag, som bevarer alle idrætsaktører i området, blev fremlagt i februar 2019 af projektudvikler Rune Kilden og to arkitektfirmaer i samarbejde med idrætsaktørerne. Idéen i forslaget, som kaldes Aarhus Folkepark, er, at salg af byggeretter til 1.100 boliger kan finansiere et nyt fodboldstadion, atletikstadion mm.

Et nyt stadion i Aarhus kan koste 300-400 mio. kr., og dertil skal muligvis lægges udgifter til et nyt atletikstadion og andre faciliteter, så finansieringen vil formentlig kræve et medspil fra eksterne fonde, lød det fra borgmester Jacob Bundsgaard i oktober.

DBU meldte i oktober ud, at organisationen ønsker et nyt stadion til 50.000 tilskuere i København og et nationalstadion nr. to til 25.000 tilskuere i Vestdanmark - gerne i Aarhus. Udmeldingen var ikke ledsaget af et løfte om finansiering.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.