Hjemløse kan flytte ind i nye skæve boliger

Ved siden af Forsorgshjemmet Østervang i Tranbjerg indvies mandag otte nye særlige boliger til udsatte aarhusianere.

Artiklens øverste billede
Social og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) var i februar med til at tænde lys i mørket for byens unge hjemløse. Mandag indvies otte nye særlige boliger til bl.a. hjemløse. Foto: Helle Arensbak

Denne fremtidsmulighed åbner sig nu for udsatte aarhusianere, når otte nye såkaldte skæve boliger ”Bækken” bliver indviet mandag i Tranbjerg i nærheden af Forsorgshjemmet Østervang.

Der er tale om fritliggende enkle lyse boliger på godt 40 kvm fordelt på et opholdsrum med et afgrænset soveområde samt et køkken og et bad, oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

En bolig skaber stabile rammer for, at man kan arbejde videre med andre problemer som misbrug eller sygdom.

Kristian Würtz (S), social- og beskæftigelsesrådmand

Indtil videre er der fundet fem lejere til boligerne, der er målrettet borgere med svært ved at finde og fastholde en almindelig bolig. De flytter ind hen over efteråret og vinteren, lyder det fra kommunen, som forventer, at de øvrige lejere er rykket ind inden marts.

»Alle har brug for en stabil base. Derfor har vi som kommune en opgave i at sikre, at der også bygges boliger til de udsatte borgere, der ikke kan trives i en almindelig opgang eller i et forstadsrækkehus. Vi har haft rigtig gode erfaringer med de skæve boliger, vi de seneste år har etableret rundt om i byen,« siger Kristian Würtz (S), social- og beskæftigelsesrådmand i pressemeddelelsen.

Dyrere end ventet

Boligerne er opført som almene boliger, og således skal lejerne underskrive en lejekontrakt og betale en fast husleje. Da beboerne har komplekse problemstillinger og særlige behov for praktisk og social støtte i det daglige, får de tilbud om hjælp til at håndtere en hverdag i eget hjem og opbygge en tro på en tilværelse med mere stabilitet og selvstændighed. Det er afgørende for at hjælpe udsatte borgere ud af hjemløshed, mener rådmanden.

»Den seneste hjemløsetælling viste, at Aarhus Kommune fortsat har problemer med at sænke antallet af borgere, der bruger byens forsorgstilbud. Vi skal væk fra midlertidige tilbud og i højere grad fokusere på permanente, langsigtede løsninger,« siger han og tilføjer:

»Vi ved, at housing first-tilgangen, hvor udsatte borgere får tilbudt en fast bolig med mulighed for støtte, er den mest holdbare vej til at afhjælpe hjemløshed. En bolig skaber stabile rammer for, at man kan arbejde videre med andre problemer som misbrug eller sygdom.«

De otte skæve boliger har været undervejs siden sommeren 2018, hvor byrådet godkendte de første anlægsbevillinger til projektet.

Dengang blev den samlede pris opgjort til 6,4 mio. kr. eksklusiv moms. Men i oktober 2018 måtte byrådet afsætte yderligere penge til de otte boliger, der var steget til knap 8 mio. kr. eksklusiv moms. Projektet var blevet fordyret pga. ekstraordinære jordbundsforhold. Fordi adgangsvejen til boligerne bl.a er meget lang, skulle der således etableres en pumpestation til at få spildevandet transporteret væk.

Staten har givet tilsagn om et tilskud på 3,2 mio. kr., mens de resterende udgifter finansieres via et kreditlån, som afdrages via beboernes huslejebetaling på ca. 3.000 kr. om måneden, samt afsatte anlægsmidler til skæve almene boliger.

Byrådet satte både i budget 2016-19 og 2018-21 midler af til at bygge flere skæve boliger i byen.

Kristian Würtz, Jakob May, centerchef i Sociale Forhold og Beskæftigelse, entreprenører, frivillige organisationer og borgere deltager ved mandagens indvielse af ”Bækken”.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.