Aarhus Kommune vil udlevere computere til 23.000 elever

23.000 børn fra 2. klasse og op skal fremover have en computer stillet til rådighed af deres folkeskole, foreslår Børn og Unge-afdelingen i Aarhus Kommune.

Artiklens øverste billede
Aarhus Kommune planlægger at indkøbe modellen chromebook til eleverne. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Aarhus Kommune vil gøre op med strategien om, at børn og unge i de lokale folkeskoler selv skal medbringe en computer.

Fremover skal alle elever fra 2. klasse og op tilbydes en gratis computer, hvis det står til Magistraten for Børn og Unge.

Dermed vil forvaltningen sætte en stopper for den såkaldte ”Bring Your Own Device”-strategi (medbring dit eget udstyr, red.), som kun to af kommunens 48 skoler i dag ikke anvender.

Den nuværende model har social slagside, fordi mange forældre ikke har råd til at købe en computer til deres børn.

Cecilie Harrits, formand for Skole og Forældre Aarhus

Magistraten arbejder på en indstilling til byrådet om forslaget, som dog formentlig først kommer på dagsordenen efter sommerferien.

»I dag medbringer børnene selv en computer. Det betyder, at de kommer med mange forskellige computere, som indstilles forskelligt, og det tager ofte tid fra læreren at hjælpe eleverne. Det vil være gavnligt, hvis alle elever har det samme it-system. Samtidig er der også en lighedsdiskussion i dette, da vi har en betalingsfri folkeskole og at alle elever dermed vil få det samme tilbud,« siger børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF), Aarhus Kommune.

I alt 23.000 børn vil kunne få udleveret en computer fra kommunen, hvis forslaget finder flertal i byrådssalen, oplyser magistratsafdelingen.

Aarhus Kommune planlægger at indkøbe computermodellen chromebook til eleverne. I forhold til økonomi er det magistratsafdelingen opfattelse, at det ikke vil blive tale om en stor ekstra udskrivning for kommunen. Økonomisk kan overgangen finansieres de første fire år med penge, der allerede er afsat til computerindkøb, mens der på længere sigt skal findes nye penge til at erstatte computerne, fremgår det.

»Vi vil tage pengene til computerindkøbet fra skolernes it-budgetter. Dermed er pengene er allerede afsat,« siger Thomas Medom.

I organisationen Skole og Forældre Aarhus er man meget glad for planerne.

»BYOD-strategien rammer skævt, og det er gratis for folk at gå i skole. Den nuværende model har en social slagside, fordi mange forældre ikke har råd til at købe en computer til deres børn,« siger Cecilie Harrits, formand for Skole og Forældre Aarhus.

Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen fastslog sidste år, at en folkeskole ikke kan kræve, at eleverne selv medbringer it-udstyr.

Baggrunden var netop, at undervisningen i folkeskolen bygger på et gratisprincip, og derfor kan skolerne hverken kræve eller udtrykke forventning om, at eleverne medbringer deres eget it-udstyr, fastslog ombudsmanden i en udtalelse til en konkret sag.

Tilfredse lærere

Direktør for Børn og Unge, Martin Østergaard Christensen, Aarhus Kommune, offentliggjorde tirsdag computerplanerne på en morgensamling for forvaltningens medarbejdere. Lærerne i de lokale folkeskoler er tilfredse med udmeldingen.

»Det er klart en fordel, at lærerne vil have færre tekniske udfordringer i klasseværelset. Der bliver let adgang til alle opgaver og alle dokumenter, som er samlet i skyen. Vi tror på, det vil lette hverdagen for både elever og lærere og derfor give en bedre skoledag,« siger Jesper Skorstengaard, formand for Århus Lærerforening i en pressemeddelelse.

Ifølge Thomas Medom vil et skifte til en fælles og mere ensartet digital løsning for folkeskoleeleverne også betyde forbedret it-sikkerhed, ligesom løsningen vil basere sig på en løsning i ”skyen”, som mange elever allerede i dag bruger.

Ifølge de foreløbige planer vil Aarhus Kommune ikke forbyde, at folkeskoleelever fremover fortsat selv medbringer egen computer. Eleverne vil dog ikke kunne gøre krav på at få it-systemerne mm. understøttet af den pågældende skoles medarbejdere, fastslår Thomas Medom.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen