Stor mangel på lagerlokaler i Østjylland

Aarhus og det øvrige Østjylland har ikke haft færre ledige industri- og lagerlokaler i næsten 11 år, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

Artiklens øverste billede
I øjeblikket er kun 2 pct. af produktionslokalerne og lagerhallerne i Østjylland ledige ifølge Ejendomstorvet.dk. Arkivfoto

De seneste års opsving har nærmest renset Østjylland for ledige lagerlokaler, logistikejendomme og fabrikshaller. Den ledige kapacitet er nu lige så lav som i juli 2008, viser nye tal fra landets største portal for erhvervslokaler, Ejendomstorvet.dk.

»I øjeblikket står kun 2 pct. af produktionslokalerne og lagerhallerne i Østjylland ledige – ifølge vores tal. Alene det seneste år er der blevet næsten 200.000 færre ledige industrikvadratmeter i de 11 østjyske kommuner. Det svarer til et fald i andelen af ledige lokaler på 1,1 procentpoint, og så stort et fald har vi ikke kunnet registrere i nogen af de øvrige otte landsdele, vi overvåger,« fortæller analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.

Før finanskrisen var omkring halvanden procent af de østjyske industrilokaler ledige – i 2011 toppede andelen med over 7 pct.

Aarhus er populær

På landsplan er lidt over 1.450 produktionslokaler og lagerhaller lige nu til leje eller til salg via portalen. 232 af dem ligger i Østjylland - heraf 62 i Aarhus Kommune, 23 i Skanderborg, 10 i Favrskov, seks i henholdsvis Odder og Norddjurs, fire i Syddjurs, mens portalen har nul ledige lokaler på Samsø.

Der er stor efterspørgsel på større produktions- og logistikejendomme langs E45-motorvejen fra Randers syd og ned til Trekantområdet.

Lennert Falkenberg, seniorrådgiver hos Colliers International

Det store indhug i ledige lokaler skyldes ifølge to lokale erhvervsmæglere blandt andet, at det er blevet populært at placere sig i den jyske hovedstad.

»Alle virksomheder vil til Aarhus. Så er de tæt på de store uddannelsessteder og kan meget lettere rekruttere arbejdskraft end f.eks. i Trekantområdet og Sydjylland, og samtidig er infrastrukturen god. Vi ser også, at mange firmaer - ikke mindst produktionsvirksomheder - udvider og måske gerne vil ud af en gammel ejendom,« siger Paul Mühl, erhvervsmægler hos Nordicals – det tidligere Nybolig Erhverv på Værkmestervej i Aarhus.

Træk fra syd

En del videnstunge virksomheder i det sydjyske har sværere ved at tiltrække arbejdskraft og trækker derfor mod Aarhus og Skanderborg, fortæller seniorrådgiver Lennert Falkenberg, Colliers International på Søren Frichs Vej i Åbyhøj i Aarhus.

»De mange ekstra udlejninger og køb af ejendomme sker bredt i mange brancher, og der er stor efterspørgsel på større produktions- og logistikejendomme langs E45-motorvejen fra Randers syd og ned til Trekantområdet,« siger han og tilføjer:

»Den lave tomgang har også sat gang i nybyggeri, for det kan være svært at finde de rette lokaler – dagens krav omfatter stor loftshøjde, læsseramper, plads til modulvogntog og velisolerede ejendomme med lavt energiforbrug.«

Tæt på motorvej

Som særligt populære områder udpeger de to mæglere Brabrand, Hasselager, Lystrup, Sabro, Viby og Årslev i udkanten af Aarhus Kommune samt Hinnerup og Søften i Favrskov. Alle er kendetegnet ved, at de ligger tæt på motorvejsnettet.

Yderligere et tegn på virksomhedernes fremgang i det østjyske er, at lejeniveauet for udbudte lagerlokaler og produktionslokaler ifølge Ejendomstorvet.dk er steget godt 8 pct. det seneste år og 21 pct. siden 2014.

Samlet har Aarhus og de øvrige 10 østjyske kommuner ifølge Danmarks Statistik 16,2 mio. kvm lagerhaller, logistikejendomme og produktionslokaler – kun overgået af Sydjylland med 19,5 mio. kvm.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.