Forvandlingen af Gellerup er på vej

Mindre kriminalitet, flere i arbejde og færre med indvandrerbaggrund. Stille og roligt har Gellerup bevæget sig i den rigtige retning på ghettolisten.

Artiklens øverste billede
Kranerne har været i fuld gang med at forvandle Gellerup. Arkivfoto.

Stenkast mod brandbiler og busser. Hærværk og hårdkogte unge. Parallelsamfund og imamer med egne regler og love.

Gellerup har gang på gang trukket negative overskrifter og bliver i dag betragtet som en af landets 15 såkaldte hårde ghettoer.

Men gennem det seneste årti er det på en række parametre gået fremad for Gellerup/Toveshøj, der også år for år har nærmet sig grænsen for regeringens ghettokriterier. Der er flere er i beskæftigelse, mindre kriminalitet, og andelen af ikke vestlige indvandrere er faldet.

Det viser tal, som JP Aarhus har fået fra boligforeningerne Det Boligsociale Fællessekretariat (DBF) og BL – Danmarks Almene Boliger.

Hvis jeg havde været 30 år og havde mange penge, ville jeg købe ejendomme i Aarhus V, fordi jeg tror, at det er dem, der stiger allermest i de næste 20 år.

Jens Espensen, netop fratrådt leder af Lokalpolitiet Århus Vest.

Som en reaktion på Folketingets ghettoplan mod hårde ghettoer i hele landet har et bredt flertal i Aarhus Byråd besluttet, at den nuværende helhedsplan for Gellerup/Toveshøj skal følges op af en langt skrappere og mere omfattende én af slagsen. Konkret betyder det, at ni blokke efter politikernes plan skal rives ned, at 600 familier bliver tvunget til at flytte til andre områder i byen, og at der skal opføres ca. 1.600 private boliger.

463 for mange uden job

Men hvad er det, der gør Gellerup/Toveshøj med 5.614 beboere og 2.256 boliger til en hård ghetto?

Der findes i alt fire ghettokriterier, og for at komme på listen skal to af fire kriterier opfyldes, samtidig med at samtidig mindst 50 pct. af beboerne har en ikkevestlig baggrund. Gellerup/Toveshøj opfylder tre af kriterierne. Selv om det ifølge statistikkerne går den rigtige vej, har Gellerup/Toveshøj fire år i træk opfyldt de skiftende kriterier for at komme på ghettolisten og bliver dermed betragtet som en hård ghetto.

Det første kriterium er andelen af beboere, som står uden for arbejdsmarkedet. Grænsen er 40 pct., og i Gellerup ligger andelen ifølge ghettolisten på 52,5 pct. I runde tal er det 463 personer for mange. Ifølge DBF er der siden 2007 tale om et fald fra 57,7 pct.

Naim Shoja er virksomhedskonsulent i Aarhus Jobcenters beskæftigelsesindsats placeret i Gellerup. Ifølge ham er beboere med svage danskkundskaber blandt de største udfordringer for at få folk i job. Derfor får mange hjælp med danskundervisning.

»Og så kan vi se, at rigtig mange støder ind i den ene afvisning efter den anden. Det er svært at vide med sikkerhed, men man kan godt forestille sig, at det skyldes et fremmedklingende navn, eller at der er tale om en somalisk kvinde med tørklæde. Flere arbejdsgivere giver dem måske ikke en chance,« siger han.

Derfor hjælper jobcentret bl.a. beboerne med at skrive cv og ansøgninger en gang om ugen, ligesom der vil blive arrangeret jobmesser en gang i kvartalet, hvor virksomheder besøger boligområdet for at blive matchet med arbejdsløse beboere.

Udfordringerne til trods oplever Naim Shoja en spirende og positiv forandring i Gellerup.

»Beboerne er blevet mere håbefulde og er positivt indstillet på udviklingen i området,« siger han og vurderer, at det bl.a. skyldes både de omfattende fysiske forandringer med investeringer i området såvel som en større boligsocial indsats for at få folk i job, hjælpe familier og oplyse unge om uddannelsesmuligheder.

Færre dømte og indbrud

Næste kriterium handler om kriminalitet. Der findes forskellige måder at opgøre den på, men ifølge regeringens tal er andelen af beboere over 18 år, der blevet dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, for høj. I konkrete tal er det 44 personer for mange i forhold til at komme væk fra listen.

Set over en årrække har kriminaliteten i Gellerup/Toveshøj udviklet sig i en positiv retning.

Andelen af beboere med en dom er faldet fra 4,6 til 2,93 pct. i 2010-2017. Ligesom andelen af hærværk og indbrud for hver 100 husstande siden helhedsplanens begyndelse er faldet fra 10,5 til 2,8 i 2016, hvor den lå placeret et godt stykke under andre udsatte boligområder i Aarhus.

Statistikkerne lever helt op til det billede, som den netop fratrådte leder af Lokalpolitiet Århus Vest, Jens Espensen, har oplevet gennem sine 11 år i Gellerup.

»Udviklingen er helt klart gået den rigtige retning. Helhedsplanen og det lange seje træk, vi har haft sammen med socialforvaltningen, ungdomsklubberne og boligforeningen har flyttet noget. Og mange af dem, der laver meget kriminalitet, har vi sat i fængsel i forbindelse med bandekonflikten,« siger politikommissæren og tilføjer, at det er 30-50 personer, som står for hovedparten af kriminaliteten i Gellerup.

Jens Espensen er overbevist om, at det vil lykkes at få Gellerup til at ligne resten af Aarhus, hvad kriminalitet angår.

»Hvis jeg havde været 30 år og havde mange penge, ville jeg købe ejendomme i Aarhus V, fordi jeg tror, at det er dem, der stiger allermest i de næste 20 år. Samfundsudviklingen herude betyder, at det er mere in at få et job, end det er at være kriminel,« siger Jens Espensen.

Tjener for lidt

Ifølge DBF’s tal daler andelen af Gellerup/Toveshøjs 24-årige, som hverken har afsluttet eller er i gang med en ungdomsuddannelse. 21,5 pct. i 2018 mod 25,3 pct. i 2014. Det vil muligvis på sigt afspejle sig i det tredje ghettokriterium: at andelen af 30-59-årige beboere, der kun har gået i folkeskole, er over 60 pct.

På regeringens nye ghettoliste har 83,6 pct. af Gellerup/Toveshøj befolkning i denne aldersgruppe udelukkende har gået i folkeskolen. Og ifølge ghettostatistikkerne er udviklingen inden for dette kriterium gået den forkerte vej siden 2013.

På fjerde og sidste ghettokriterium går det også den forkerte vej for Gellerup. Det handler om indkomst, og for to år siden tjente beboerne i Gellerup faktisk nok til at nå over kriteriet på 55 pct. af den gennemsnitlige indkomst i Danmark. Men da Folketinget for nylig præsenterede sin ghettoliste, lå tallet på 53,5.

For mange indvandrere

Hvis andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande ligger under 50 pct., kan et område ikke være på ghettolisten. Selv om andelen i Gellerup/Toveshøj ifølge DBF er faldet fra 85,6 pct. i 2008 til 79,5 pct. i 2018, så ligger boligområdet altså langt over grænsen.

Dette mål finder Abdinasir Jama Mohamed, formand for Gellerupparken, diskriminerende, da folks baggrund ikke siger noget om, hvordan de fungerer. Han er overbevist om, at Gellerup i fremtiden vil klare sig så godt, at det ikke længere vil opfylde ghettolistens fire kriterier.

»Det har aldrig gået så godt som i dag med at få børn og unge i uddannelse. Med kriminaliteten har det aldrig før været så stille, og vi oplever, at mange tidligere dømte prøver at lave om på deres liv. Medborgerskabsfølelsen har aldrig været højere,« konstaterer formanden for Gellerup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.