Specialsygeplejersker er klar til psykiatriske skadestuepatienter

25 specialuddannede sygeplejersker og en kasse med beroligende redskaber er klar, når skadestuen på AUH torsdag åbner for en ny gruppe patienter.

Artiklens øverste billede
Aarhus Universitetshospitals nye skadestue åbnede i maj i Skejby for somatisk syge. Fra torsdag er skadestuen fælles for patienter med både fysiske og psykiske sygdomme. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

En kasse med massagebolde, akupressurringe og såkaldte mandalategninger står sammen med sygeplejersker med speciale i psykiatrisk sygepleje klar, når skadestuen på Aarhus Universitetshospital (AUH) torsdag bliver fælles indgang ved akut sygdom for patienter med både fysiske og psykiske problemer.

Mens kassen med beroligende redskaber skal være med til at sørge for, at de psykiatriske patienter kan klare ventetiden på skadestuen, skal de 25 sygeplejersker, som også har første dag på den nye skadestue, bl.a. tilse patienter og oplære de almindelige sygeplejersker i arbejdet med psykiatriske patienter.

»De 25 nyansatte specialsygeplejersker har alle forholdsvis meget erfaring, og de vil bl.a. kunne bidrage med opkvalificering af de sygeplejersker, som arbejder i skadetraumedelen i forhold til at kunne modtage den nye gruppe patienter,« siger Jacob Gøtzsche, som er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på AUH.

Der er i dag helt urimelig stor forskel på, hvor længe fysisk og psykisk syge patienter lever. Vi taler flere årtier til forskel, og det mener jeg ikke, at vi som samfund kan være bekendt.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand

Psykiatrien i Risskov flytter i disse dage ind i det nye hospitalsbyggeri i Skejby, og baggrunden for den nye fælles skadestue er et ønske om samtidig at forbedre behandlingen af psykisk syge patienter.

»Der er i dag helt urimelig stor forskel på, hvor længe fysisk og psykisk syge patienter lever. Vi taler flere årtier til forskel, og det mener jeg ikke, at vi som samfund kan være bekendt,« fastslår regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse om årsagen til, at alle akut syge patienter nu skal mødes ens, uanset om det er krop eller sind, der er akut skadet.

Når en psykisk syg patient møder op på skadestuen, vil patienten blive modtaget af en sygeplejerske, som vurderer, om patienten kan vente sammen med andre patienter, om patienten skal vente i et skærmet venteværelse eller har behov for ro i et ledigt undersøgelsesrum.

Skadestuen har nu psykiatriske sygeplejersker på arbejde døgnet rundt, ligesom en psykiatrisk læge er til stede eller på tilkald. Hvis der er tale om tvangsindlagte og domsanbragte patienter skal de ikke via skadestuen, men vil blive ført direkte til de relevante afdelinger på det nye psykiatriske hospital.

Ifølge Per Jørgensen, lægefaglig direktør i Psykiatri og Social i Region Midtjylland, vil de psykisk syge patienter i den fælles akutmodtagelse som noget nyt have mulighed for at få både deres fysiske og psykiatriske symptomer vurderet, fordi al lægefaglig ekspertise er samlet.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.