I Stavtrup står forældrene sammen, og børnene går sammen
Højvangskolens børn og forældre går hele ugen i samlet flok til skolen i protest over planlagte nedskæringer på skoleområdet. Byrådets politikere er inviteret til at følge med – også selv om ingen endnu har taget invitationen op.
Solen står stadig lavt på himlen, og i rækkehusene og bag villaernes store, tilduggede vinduespartier er beboerne i Blåhøjtoften i Stavtrup så småt ved at gøre klar til at tage hul på en ny dag.
Ser man bort fra fuglenes kvidren, er stilheden total. Indtil to drenge pludselig titter frem fra det stisystem, der binder Blåhøjtoften sammen med Ormslevvej, og spørger:
»Er det dig, der skal følges med os i dag?«
Dårligt er spørgsmålet besvaret, før det pludselig strømmer til med børn i alle aldre og tilhørende forældre.
Det er kun i et regneark, det går op, at en i forvejen hårdt kørt ledelse kan halveres, uden det får konsekvenser for børnene.
På slaget 7.35 går de mange fremmødte i samlet flok mod Højvangskolen, som de har gjort det siden mandag og har i sinde at gøre resten af ugen.
Den ugelange demonstration Vi-vil-GÅ-i-skole er en protest mod Aarhus Kommunes spareforslag på skoleområdet.
»Vi vil først og fremmest sende et signal om, at vi er rigtig glade for vores lokale folkeskole, og at vi gerne vil fastholde den i nogenlunde de rammer, der er for den nu,« siger Jakob Stensgaard, der er bestyrelsesformand for Højvangskolen.
Blandt de fremmødte er der bred enighed om, at Højvangskolen ikke blot er en skole. Den er »en kultur- og dannelsesinstitution og et samlingspunkt for hele lokalområdet,« som Jakob Stensgaard formulerer det.
Den tætte relation til den lokale skole vægtes højt, og derfor har udsigten til en ændring af skoledistrikterne også været en torn i øjet på Stavtrups forældre, fortæller han.
Thomas Medom (SF) erklærede sidste onsdag forslaget om større skoledistrikter for politisk dødt, og borgmester Jacob Bundsgaard (S) indkaldte kort herefter byrådets partier til et hastemøde mandag aften. Her det blev diskuteret, hvilke besparelser der skulle erstatte forslaget i spareplanen.Samtidig trak man sparekniven lidt til sig og reducerede sparekravet til 15 mio. kr.
Det nye forslag sendes til høring onsdag, hvorfor høringsfristen også er forlænget til søndag den 16. september.
Men den nye udmelding betyder langtfra, at forældrene har tænkt sig at stoppe med at tilkendegive deres utilfredshed.
Kun mening på regneark
Anne Thidemann og Morten Nørgaard Larsen har boet i Stavtrup siden 2003. Sammen har de børnene Maja på 13, Sofie på 12 og Jeppe på syv, der alle går på Højvangskolen, mens Marie på fem starter der til næste år.
Anne Thidemann og Morten Nørgaard Larsen forstår godt, at privatskolerne i Aarhus har oplevet en stigende interesse som følge af spareforslaget.
»Vi har også talt om privatskole til Marie. Men vi synes ikke, det er løsningen,« siger Anne Thidemann, inden Morten Nørgaard Larsen supplerer:
»Det løser ingenting. Vi tror på folkeskolen. Men vi har lige været gennem en skolereform fra øverste politiske niveau. Nu kommer der så en ny på kommunalt niveau, som rammer en folkeskole, der endnu ikke har fundet sine ben igen efter reformen.«
Anne Thidemann arbejder selv som folkeskolelærer på en af kommunens andre skoler. Hun understreger, at skolerne har brug for ro, og ikke konstante nye tiltag og besparelser, hvis de skal udvikle sig i en positiv retning.
»Det er kun i et regneark, det går op, at en i forvejen hårdt kørt ledelse kan halveres, uden det får konsekvenser for børnene,« siger hun.