Hunden Gaia hjælper patienter med hjerneskade tilbage til livet på Neurocenter Hammel

På Hammel Neurocenter arbejder et hold specialister og hunden Gaia for at hjælpe patienter med en hjerneskade. Ved Forskningens Døgn i torsdags kunne byens borgere få et indblik i arbejdet.

Én, to, tre godbidder kommer op i skålen, inden 13-årige Noa Liljegren sætter den ned på gulvet til hunden Gaia. I fem år har Gaia været terapihund for folk med nedsat førlighed på Hammel Neurocenter.

Det er første gang, at Noa Liljegren møder Gaia. Han har i de seneste 14 dage været indlagt til rehabilitering på centeret.

Da Noa Liljegren var tre år, opdagede man en tumor i hjernestammen på ham, som ikke har været mulig at fjerne. Tumoren vokser ikke, men den trykker. Ydermere har Noa Liljegren den seneste tid haft problemer med cyster, der ligeledes presser i hjernen, så hans højre side af kroppen delvist lammes.

Det er derfor, at han nu får hjælp på Hammel Neurocenter, hvor der torsdag var åbent for offentligheden til Forskningens Døgn.

Den 13-årige Noa Liljegren, som er patient på Hammel Neurocenter, mødte onsdag hunden Gaia for første gang. Ved at lege med Gaia fik Noa Liljegren ubevidst aktiveret sin delvist lammede arm. Foto: Tanja Carstens Lund

Der findes i Danmark kun to højtspecialiserede neurohospitaler, hvoraf Hammel Neurocenter er et af dem. Her arbejder der bl.a. neuropsykologer, læger, sygeplejersker samt fysio- og ergoterapeuter. Hvert år indlægges 800-1000 hjerneskadede patienter til rehabilitering på det østjyske center. Patienterne kommer i alle aldre og af mange forskellige grunde. Bilulykker, sportsuheld og hjerneblødninger er nogle af dem.

Livet efter en ulykke

Når man leger med en hund, glemmer man, at det er træning.

Simone Kellenberger, sygeplejerske på Hammel Neurocenter

På centeret bliver patienterne hjulpet tilbage til livet. Men sjældent til det liv, de levede før besøget på neurocenteret.

Hvad der for de fleste mennesker er normalt – det at klø sig i håret, synke sin mad eller børste tænder – er ikke en selvfølge her, fortæller Simone Kellenberger, som er sygeplejerske og medarrangør af Forskningens Døgn.

Mange af de indlagte har svære skader, der kræver utallige gentagelser, for at basale ting kan genlæres.

»Hver patient har sit mål. Nogle vil gerne kunne tørre sig selv, mens andre først skal lære at sidde igen,« fortæller Simone Kellenberger og fortsætter:

»Vi må derfor finde ud af, hvilke aktiviteter der motiverer den enkelte, så vi kan nå målet.«

I en leg med Gaia bruger Noa Liljegren ubevidst sin højre arm, der ellers hænger, da den er delvist lammet.

Andre patienter bruger Gaia til at træne stemmebåndet ved at give hende klare kommandoer. Mens det at gå tur med hende hjælper en helt tredje slags patienter.

»Når man leger med en hund, glemmer man, at det er træning,« forklarer Simone Kellenberger.

For de haveinteresserede er der ligeledes mulighed for at træne finmotorikken, når der skal sås blomster og laves bål på neurocenterets grønne arealer. Det er ifølge Simone Kellenberger vigtigt med forskellige aktiviteter, så der er noget for enhver smag.

Derfor er der også installeret iPads med udfordrende spil på flere af stuerne. Og på centerets gangrobot, kan man jagte mønter og flygte fra en ond robot i et spil, mens man træner sin gang.

Torsdag kunne både fagfolk og nysgerrige borgere så få et indblik i alle centerets aktiviteter i forbindelse med Forskningens Døgn, som er en videnskabsfestival.

Og efter man havde hilst på Gaia og set gangrobotten i aktion, var der mulighed for at smage på en gelémad.

Det er ”rugbrødsmadder”, hvor både brød og pålæg er lavet af gele med smag. De serveres til centerets patienter, der har problemer med at tygge og synke normal kost.

På gensyn Gaia

Det har været et succesfuldt første møde med Gaia for Noa Liljegren, og han bliver derfor straks skrevet op til en ny tid. Generelt er Hammel Neurocenter et sted, hvor familien Liljegren, der kommer fra Svendborg, føler sig trygge.

»Det er et virkelig godt sted. Fra første dag kunne vi mærke, at her er der styr på tingene,« fortæller Maj-Britt Ann Liljegren, der er mor til Noa.

For første gang siden indlæggelsen har hun fået lov til at tage sin søn med hjem et par dage i forbindelse med bededagsferien.

»Men det er ingen sovepude. Vi har fået masser af øvelser med hjem fra centeret, som Noa skal træne,« smiler Maj-Britt Ann Liljegren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.