Nyt øgadekvarter med over 200 boliger står over for blåstempling

Klods op af Botanisk Have i Aarhus vil private og almene boliger blive bygget i overensstemmelse med arkitekturen i øgaderne.

Artiklens øverste billede
Saltholmsgade og Hjortensgade får i fremtiden følgeskab af den ny Æbeløgade, når over 200 boliger står klar ved siden af Botanisk Have. Illustration: Cebra

Med en ny gade, Æbeløgade, samt byggeriet af 164 private og 51 almene boliger står et af midtbyens gamle kvarterer over for en stor omdannelse.

Onsdag skal byrådet tage stilling til lokalplan 1072 for Saltholmsgade/Hjortensgade, der ligger i kanten af øgaderne og grænser op til Botanisk Have og Den Gamle By.

Boligbyggerierne bliver en blanding af etageboliger, rækkehuse og byhuse, og ca. 50 pct. af de private boliger bliver familieegnede, mens det gælder for 80 pct. af de almene boliger.

Ifølge lokalplanen vil byggeriet være tilpasset øgadernes øvrige arkitektur:

»Bebyggelsen udføres primært i tegl. Bygningerne får kviste, spring i facadelinjer, forskellige højder, skrånende tage, indramning af vinduer m.m., elementer, som karakteriserer kvarteret i dag, og som projektet forsøger at fortolke med et moderne udtryk.«

I begyndelsen af 2017 godkendte byrådet salget af området i Saltholmsgade/Hjortensgade til Boligforeningen Ringgården, Cosmos Property Invest Aps og den private projektudvikler Raundahl & Moesby samt arkitektfirmaet Cebra som rådgiver.

Desuden har teknologivirksomheden CadPeople købt en værkstedsbygning, som skal omdannes den til kontor.

Det er Raundahl & Moseby, der i samarbejde med arkitektfirmaet Cebra, har udviklet boligprojektet, der tæller i alt 11.800 kvm.

Byggeriet går i gang sidst i 2018, og når det forventeligt står færdig i 2019, vil der være indrettet minimum 30 pct. fælles opholdsareal i forhold til det samlede boligarealet, ligesom området får en ny gade, Æbeløgade, der er tænkt som et byrum med plads til blandt andet fællesspisning og markeder.

Lokalplanforslaget har været fremlagt i offentlig høring i august–oktober.

I perioden blev der sendt 14 høringssvar, hvoraf et indeholdt 120 underskrifter med bekymringer for bl.a. højden af byggerierne, gennemkørende trafik og p-forhold samt støjgener i forbindelse med byggeriet.

På baggrund af høringssvarene skal byrådet onsdag tage stilling til en lokalplan, hvor byggeriet i forhold til det oprindelige forslag bl.a. er reduceret i højden flere steder.

Tilpasningen har haft betydning for Aarhus Kommunes salg af området, og købesummen er faldet fra 98 mio. kr. til 87 mio. kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.