Ender dette med at blive verdens dyreste hjemmeside?

Obama-regeringen vil bruge yderligere 1,7 mia. dollars på en udskældt hjemmeside.

Artiklens øverste billede
Obama-regeringen ser sig nødsaget til at bruge 1,7 mia. dollars ekstra (9,52 mia. kroner) for at rette op på skaderne og de tekniske problemer vedrørende hjemmesiden HealthCare.gov.

Los Angeles

Efter en vanskelig start er The Affordable Care Act - i daglig tale Obamacare – tilsyneladende begyndt at virke efter hensigten.

De seneste opgørelser viser, at loven og sundhedsreformen vitterligt har udbredt sygeforsikringer til millioner af amerikanere, som ikke tidligere var dækket af en ordning.

Målinger fastslår endda, at et stort flertal af nye brugere, som betragter sig selv som republikanere, enten er ”meget tilfredse” eller ”nogenlunde tilfredse” med deres nyerhvervede forsikringsordning.

Men præsident Barack Obamas helt store prestigeprojekt har ikke været uden tekniske problemer, som fortsat koster mange penge.

De seneste tal indikerer eksempelvis, at internetsiden HealthCare.gov fortsat er at betragte som et bundløst hul, der sluger milliarder af dollars.

Hjemmesiden er hovedindgangen til de forskellige forsikringsbørser, hvor amerikanerne kan tegne en sygeforsikring.

Loven fik imidlertid en katastrofal premiere med horder af tekniske vanskeligheder. Computerne, der skulle holde HealthCare.gov kørende, brød gentagne gange sammen, og regeringen måtte give en ekstra frist til dem, der henvendte sig, men ikke nåede at underskrive en forsikring før fristens udløb.

Lovens vaklende begyndelse og tekniske problemer tvang reelt USA's sundhedsminister, Kathleen Sebelius til at forlade sin post efter det kaotiske forløb, der afslørede regeringens mangelfulde forarbejde.

Regeringen blev i al hast nødt til at få repareret hjemmesiden og løse andre problemer med sundhedsforsikringen.

Hele oprydningsarbejdet har allerede kostet et milliardbeløb, men den sidste regning er endnu ikke betalt.

En ny revisionsrapport viser ifølge avisen The Hill, der dækker Kongressens arbejde i Washington, at Obama-regeringen i perioden 2009 til 2014 indgik 60 kontrakter med entreprenører og firmaer, der skulle hjælpe med at bygge healthcare.gov.

Indtil februar 2014 lød regningen på godt en halv milliard dollars (ca. 2,8 mia. kroner).

Men regeringen har i forbindelse med oprydningsarbejdet efterfølgende indgået nye kontrakter, som beløber sig til 1,7 mia. dollars (9,52 mia. kroner) samt bedt skatteborgerne om at dække en ekstraregning på 300 mio. dollars (1,68 mia. kroner).

Trods talrige rapporter om elendig forvaltning og problemer med programmerne bag hjemmesiden, ser det ikke ud til, at man seriøst gør noget for at straffe eller holde udbyderne ansvarlige for problemerne og de tårnhøje udgifter.

Kontrakterne omfatter nemlig blandt andet flere penge til CGI Federal, et veletableret firma, som blev erklæret delvist ansvarlig for den katastrofale premiere i oktober, skriver The Hill.

Med enkelte kontrakter, der overstiger 200 mio. dollars, er healthcare.org blevet en fed cash cow for firmaer som Booz Allen Hamilton, Deloitte, Lockheed Martin, Northrop Grumman og HP Enterprise Services.

Det fremgår endvidere af rapporten, at mindst 20 entreprenører har fået udbetalt langt mere end det budgetterede beløb i den enkelte kontrakt.

CGI Federals oprindelige kontrakt fra 2011 var 93 mio. dollars værd, men firmaet ventes at modtage over 200 mio. dollars for udført arbejde.

Sundhedsreformens krav om, at alle amerikanere skal have en forsikring blev i 2012 prøvet ved Højesteret og fundet i overensstemmelse med Forfatningen.

Trods den voksende udbredelse og stigende opbakning til reformen, som også skal søge at bringe udgifterne til sundhed i det amerikanske samfund under kontrol, trues den imidlertid fortsat af enkelte retssager, som endnu ikke af afsluttet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.