Den dag Rusland blev ulovlig

I dag er det 30 år siden, at den tidligere præsident Ronald Reagan ved en fejl gjorde Rusland ulovlig.

Artiklens øverste billede
Det er 30 år siden, at Ronald Reagan gjorde Rusland ulovlig.

"Mine amerikanske medborgere, jeg er glad for at kunne fortælle jer, at jeg netop har underskrevet en lov, der vil gøre Rusland ulovlig for evigt. Vi begynder bombardementerne om fem minutter."

For præcis 30 år siden i dag kunne amerikanerne høre deres præsident sige disse ord i præsidentens ugentlige radiotale. Ordene faldt under hvad Ronald Reagan troede var lydprøverne, men de blev ved en fejl sendt ud i æteren til flere millioner lyttere.

Egentlig skulle Ronald Reagan fortælle om en ny lov, der gjorde det muligt for religiøse studiegrupper at mødes på de amerikanske high-schools uden for skolens åbningstid, som det var muligt for ikke-religiøse studiegrupper. Det fik han også fortalt, men det trådte lidt i skyggen af hans første udmelding.

Hør smutteren her.

Sovjetunionen gik i alarmberedskab

Da truslen om et nært forstående bombardement nåede Moskva fire dage senere, blev de russiske styrker sat i alarmberedskab, som dog blev afblæst efter 30 minutter.

Medlem af repræsentanternes hus i USA Michael Barnes blev senere interviewet af NBC, hvor han forklarede, at russerne ofte gik i denne type beredskab for at holde soldaterne skarpe. Det skete dog næsten altid i weekenden, men denne gang var det altså på en hverdag.

Se hele NBCs indslag om joken her (2 minutter langt.)

Ronald Reagan var USAs præsident fra 1981 til 1989, og han blev efterfulgt af George H. W. Bush. Tre måneder efter sin tiltræden blev han udsat for et attentat forsøg, hvor han blev ramt i lungen men overlevede.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen