Ond plan eller katastrofal glemsel: Dreng døde i glohed bil

Amerikanske medier er disse dage optaget af sagen om den 22 måneder gamle Cooper.

Artiklens øverste billede
Sagens hovedpersoner: Sønnen Cooper Harris og dennes far Justin Ross Harris, som er sigtet for overlagt mord.

Los Angeles

Det sker tilsyneladende alt for ofte - glemte småbørn kvæles på bagsædet i varme biler.

I mange tidligere sager er den pågældende mor eller far beskrevet som kærlige forældre, der - af uforklarlige årsager - havde glemt deres børn og dermed udløst en grusom dødsulykke.

I en aktuel sag fra Atlanta, Georgia hævder politiet imidlertid, at der er beviser for, at Justin Ross Harris helt bevidst begik en forbrydelse, der endte med, at hans 22 måneder gamle søn døde af dehydrering i en glohed bil.

Enorm medieomtale

Sagen har vakt ekstra stor opmærksomhed i amerikanske medier, hvor alskens eksperter har drøftet alt lige fra begreber som hukommelsesforskydninger og distraktioner til bevidst børnemishandling og overlagt mord.

For kan det overhovedet lade sig gøre at glemme sit barn på bagsædet af en bil, spørger mange. Det svarer den sigtedes familie og venner og bekendte ja til og bakkes op af diverse psykologer og eksperter, der har udtalt sig på tv.

Men politiet er af en anden opfattelse og har sigtet manden for overlagt mord.

"Hvad har jeg gjort? Hvad har jeg gjort?"

Sikkert er det, at Cooper Harris på næsten to år blev efterladt i en glohed bil i næsten otte timer, mens hans far var på arbejde.

Den 34-årige Justin Ross Harris skulle egentlig have afleveret sit barn i dagplejen, som ligger få minutters kørsel fra arbejdspladsen. Den pågældende morgen fik han imidlertid aldrig overdraget drengen til personalet.

I stedet kørte han videre til sin arbejdsplads, og det var først på vej hjem fra arbejde, at han opdagede, at lille Cooper lå helt stille i sit barnesæde på bagsædet.

”Hvad har jeg gjort? Hvad har jeg gjort?”, råbte han ifølge øjenvidner på en nærliggende parkeringsplads ved et indkøbscenter, hvor han forgæves forsøgte at give førstehjælp til sin livløse søn på asfalten.

Belastende oplysninger

Politiet betragtede i første omgang sagen som en tragisk ulykke, men udvidede senere sigtelserne, så sagen ikke blot er et spørgsmål om børnemishandling, men også handler om et overlagt mord.

Politiets efterforskere mener nemlig at have fundet beviser for, at Justin Ross Harris lyver, når han siger, at han glemte sin søn.

Ikke alle detaljer er offentliggjort, men politikilder siger til flere amerikanske medier, at særligt to forhold belaster Justin Ross Harris’ forklaring.

Dels skulle faderens konfiskerede arbejdscomputer angiveligt være brugt til at søge informationer om, hvor længe det tager for et dyr at dø, hvis det bliver glemt i en varm bil.

Adskillige sager

Dels indikerer politiets retskendelse, at Justin Ross Harris forlod sit kontor i frokostpausen og havde et ærinde i sin bil, mens sønnen fortsat sad fastspændt på bagsædet.

Torsdag afgør en dommer, om politiets oplysninger er nok til at forsvare en fortsat fængsling af hovedpersonen inden den varslede retssag.

Diverse psykologer har på tv forklaret, at tidligere og lignende sager ofte kan forklares som en konsekvens af langvarig stress, som fører til åndsfraværelser, hvor man af forskellige grunde kan miste overblikket over selv vante rutiner.

Det kan ske i forbindelse med traumatiske distraktioner, pludselige rutineskift, eller hvis noget andet fylder for meget i hovedet.

Tale ved begravelse

Den kommende retssag vil uden tvivl blive dækket intenst af medierne og fulgt nøje af millioner af amerikanere, som vil forstå sagens rette sammenhæng og blive klogere på et eventuelt motiv.

Nyhedskanalen CNN og søsterkanalen HLN, der fokuserer på kriminalsager og er målrettet kvindelige tv-seere, har i hvert fald kastet sig over sagen, der dækkes med adskillige indslag, analyser og tv-debatter.

Især hos HLN, der af kritikere spydigt omtales som ”Hysterical Ladies Network”, har det blandt stationens retssagskommentatorer vakt bestyrtelse, at den fængslede Justin Ross Harris fik lov til - via telefon og højtaler – at tale til forsamlingen ved lørdagens begravelse af Cooper.

”Tak for alt, hvad du har gjort for mig min dreng. Ha’ det godt. Jeg har ingen ord at sige. Det er så frygteligt. Jeg er bare ked af, at jeg ikke kan være der,” citerer CNN Harris for at have sagt til de tilstedeværende:

Han nåede at tilføje, at han elskede sin familie, inden han brød grædende sammen.

Omfattende problem

Ved begravelsen valgte de nærmeste familiemedlemmer – herunder hustruen - at støtte op om faderen.

”Er jeg vred på Ross? Absolut ikke. Det har aldrig strejfet mine tanker. Ross er og var – og vil altid - hvis vi får flere børn – være en vidunderlig far,” sagde Leanna Harris.

Hun tilføjede endvidere, at ”Cooper betød alt for ham."

Det anslås, at der hvert år dør et sted mellem 30 og 40 spædbørn og småbørn, som er blevet efterladt på bagsædet af en varm bil.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.