Kvindelig sexforbryder får asyl i Canada

Canada udfordrer det amerikanske retssystem i sag om kvinde, der fik en fængselsstraf på 30 år.

Artiklens øverste billede
Denise Harvey fotograferet af politiet efter anholdelsen i 2006. Harvey, som i 2010 flygtede til Canada, slipper nu efter alt at dømme for at afsone 30 år i et amerikansk fængsel.

Los Angeles

Domstole i USA kritiseres til stadighed af andre lande for at idømme alt for strenge og lange fængselsstraffe.

Da den almindelige lovgivningskompetence tilhører delstaterne, varierer de fleste amerikanske retsreglers indhold fra stat til stat, men flere steder er strafferammen blevet øget af politikerne.

En aktuel og opsigtsvækkende canadisk afgørelse i en sag om en 47-årig amerikansk kvinde, som risikerede 30 års fængsel i Florida, giver et særligt indblik i den voksende kløft mellem USA og andre lande, når det drejer sig om strafudmåling.

Kan ikke længere udleveres

Denise Harvey flygtede i 2010 sammen med sin familie til Canada, hvor det nu er lykkedes hende at opnå politisk asyl med ret til at ansøge om canadisk statsborgerskab.

Hun har samtidig fået oplyst, at hun højst usædvanlig ikke vil blive udleveret til USA for at afsone sin fængselsstraf, skriver den konservative Toronto-baserede avis The National Post.

Den canadiske regering ønskede at sende hende tilbage til USA, men nu har en særlig immigrationsdomstol givet hende asyl i landet, fordi man betragter den amerikanske domstolsafgørelse som ”grusom og exceptionel”.

Affære blev opdaget

Harvey, en bankansat fra Vero Beach, blev i 2008 kendt skyldig i fem tilfælde af ulovlig seksuel aktivitet med en mindreårig.

Den mindreårige var en 16-årig dreng, som var ven med hendes søn.

Hun mødte ham i 2006 som tilskuer til sønnens baseballkampe, og de indledte et kortere forhold med stævnemøder i ofrets hjem og på Denise Harveys arbejdsplads.

Affæren mellem den dengang 39-årige kvinde og 16-årige dreng blev imidlertid opdaget af den 16-åriges søster, som kontaktede politiet.

Minister: Ubegribeligt

I 2010 blev Harvey derfor - i henhold til Floridas love - idømt 30 års fængsel.

Hun forsøgte – uden held - at appellere dommen, og mens hun stadig var løsladt mod kaution, flygtede hun derfor til Canada sammen med sin mand og søn.

I 2011 blev hun arresteret i den canadiske provins Saskatchewan, hvor hun søgte politisk asyl. 

”Det er ubegribeligt, at individer fra USA, som betragtes som et sikkert land – netop fordi det respekterer menneskerettighederne og normalt ikke producerer flygtninge – mener, at det er acceptabelt at indgive asylansøgninger i Canada,” siger Canadas immigrationsminister Chris Alexander til CBC News.

Han erkender samtidig, at regeringens muligheder for at sikre en hjemsendelse nu er udtømte.

Tilfældet Florida

Jonathan Turley, retskommentator og juraprofessor ved George Washington University Law School har fuld forståelse for de canadiske myndigheders afgørelse – netop fordi der er tale om en sag fra Florida.

”Dommen fra Florida på 30 års fængsel er helt ude af trit med andre stater og lande,” skriver han blandt andet på sin blog.

”Det var en foragtelig handling, men det lader til, at der ikke var tvang involveret i forhold til drengen, som blot var to år fra den seksuelle lavalder,” tilføjer han og henviser til en anden sag, hvor Floridas højesteret for nylig idømte en 29-årig mand 80 års fængsel for at have affyret en pistol fire gange op i luften.

Forlegne Sharia-dommere

Den anklagede Ronald Williams forsvarede sig med, at der var tale om varselsskud, som skulle skræmme fire mænd, der havde omringet ham, på flugt.

Williams stod til 20 års fængsel, men dommeren insisterede imidlertid på, at hvert skud og trussel skulle betragtes som en separat forbrydelse. Dermed endte Williams med at få 80 års fængsel og han skal derfor indstille sig på at blive bag tremmer resten af sit liv.

Turley mener, at man i Canada givetvis har skelet til den slags afgørelser, når man har taget stilling til den aktuelle sag.

”80 år for at affyre fire skud i luften ville få enhver Sharia-dommer til at rødme,” siger han.

Yndet tilflugtsted

Denise Harvey er i øvrigt ikke den første amerikaner, der flygter fra det amerikanske retssystem for at finde sig et nyt hjem i Canada.

Under Vietnamkrigen søgte næsten 125.000 desertører og værnepligtige tilflugt mod nord for at undgå militær udstationering.

Den canadiske regering valgte efterhånden at se igennem med fingrene med tilstrømningen trods protester fra det amerikanske forsvarsministerium.

En stor del af dem vendte dog tilbage til USA, fordi de i 1977 havde udsigt til at blive benådet af præsident Jimmy Carter.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.