Uskyldig mand løsladt efter 24 år i fængsel

Jonathan Fleming blev dømt for et mord i Brooklyn, selvom han var på ferie i Disney World.

Artiklens øverste billede
Jonathan Fleming (til højre) omfavner sine forsvarsadvokater Anthony Mayol (i midten) og Taylor Koos i Brooklny State Supreme Court hvor dommer Judge Matthew D'Emic efter en kort høring løslod den 51-årige mand.

Los Angeles

Han har næsten tilbragt et kvart århundrede bag tremmer som straf for et mord, som han ikke begik.

Tirsdag blev den nu 51-årige Jonathan Fleming imidlertid løsladt efter en retshøring i New York-bydelen Brooklyn.

"Endelig er jeg en fri mand"

Dermed undgår han at afsone flere år i fængsel. Den oprindelige dom lød ellers på fængsel i mellem 25 år og livstid.

Jonathan Fleming med mor og datter - som en fri mand i New Yorks gader - efter afgørelsen.

”Jeg har det vidunderligt. Nu skal nyde en middag med min mor og min familie, og så skal jeg leve resten af mit liv,” sagde hovedpersonen til en horde af pressefolk udenfor retsbygningen, da løsladelsen var en kendsgerning.

”Jeg har drømt om dette over mange nætter. Endelig er jeg en fri mand,” sagde Jonathan Fleming endvidere.

Inden da havde han i retssalen omfavnet to af sine børn og sin 72-årige mor, der græd af lykke.

Gamle beviser fundet frem

Jonathan Fleming var ingen morder.

Løsladelsen skyldes, at anklagekontoret i Brooklyn har fundet gammelt bevismateriale, som ved en fejl eller bevidst sabotage aldrig blev videregivet til den morddømtes advokat.

Dermed kom dokumenterne heller ikke til at blive præsenteret for juryen som et holdbart alibi.

Anklageren fik til gengæld overbevist jurymedlemmerne om, at Jonathan Fleming i teorien godt kunne have hoppet om bord på et fly til New York, skuddræbt sin 22-årige ven Darryl Rush, fløjet tilbage til Florida samme dag for herefter at vende tilbage til Brooklyn den efterfølgende dag.

Hotelkvitteringer, foto- og videomateriale

Efter adskillige anmodninger om at få sagen genoptaget kiggede efterforskere sagsmappen igennem igen, og her fandt man beviserne, der rensede hovedpersonen.

De omfatter blandt andet fotografier og videomateriale fra ferieturen i Disney World. De omfatter også telefonkvitteringer fra et hotel i Orlando og en politirapport fra det lokale politi, som efter afhøringer af hotelpersonalet, konkluderede, at Jonathan Fleming befandt sig i byen blot få timer før mordet i Brooklyn.

Under retssagen påstod et enkelt kvindeligt vidne, at hun havde set Fleming på gerningsstedet i New York.

Jonathan Fleming under den afsluttende retshøring.

Alle anklager afvist

I sagsmappen lå der imidlertid også et dokument om, at kvinden få uger efter havde trukket sit udsagn tilbage. Ved at vidne mod Fleming havde politiet i samme periode droppet en række anklager mod kvinden.

”Baseret på afgørende fakta, som placerer Fleming i Florida på drabstidspunktet, har jeg besluttet at afvise alle anklager mod ham i retfærdighedens interesse,” siger distriktsanklager Ken Thompson i en pressemeddelelse.

Dermed kan den løsladte Fleming langt om længe spise med sin mor, som var ligeså lykkelig over afgørelsen.

”Jeg har ventet på dette i så mange år,” sagde den 72-årige Patricia Fleming med tårer i øjnene, da hun omfavnede sin søn.

Flere graverende sager

Den nuværende distriktsanklager har arvet en række lignende sager fra en periode, hvor anklagekontoret tilsyneladende havde held med at haste retssager igennem på et tyndt bevisgrundlag.

Enheden Conviction Review Unit har de seneste år har fået penge til at rydde op og gennemgå gamle tvivlsomme sager, og i flere tilfælde har det ført til omstødelser af tidligere kendelser og domme.

Sidste år ophævede en dommer i distriktet eksempelvis en fængselsstraf på 37 år og løslod på stedet den morddømte David Ranta, som havde siddet fængslet siden 1990.

Han blev i sin tid kendt skyldig for overlagt mord på rabbineren Haskel Werzberger, som var en indflydelsesrig prædikant i det jødiske samfund i New York.

Tvivlsomme metoder

Haskel Werzberger blev skudt i hovedet i sin bil af en mand, der flygtede fra et røveri hos en juveler og ville bruge Werzbergers køretøj til flugten.

Det kom imidlertid frem, at en politidetektiv i sin tid havde instrueret et vidne i at udpege netop stofmisbrugerne Ranta som gerningsmanden under et besøg på politistationen.

Det kom ligeledes frem, at en af Rantas kriminelle venner muligvis angav Ranta for at redde sit eget skind i en anden sag. Han blev et af politiets kronvidner, mens myndighederne så bort fra en kvinde, som gentagne gange påstod, at hendes afdøde mand havde indrømmet at stå bag mordet.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen