Obama erkender behov for at genvinde Europas tillid

USA's præsident erklærer sig overbevist om, at USA ikke aflytter almindelige europæere - men erkender problem.

Artiklens øverste billede
Obama: - Jeg anerkender, at der på grund af disse afsløringer nu er en proces, hvor vi skal genvinde tilliden fra regeringer og fra almindelige borgere.

USA's præsident, Barack Obama, erklærer sig i forbindelse med sit Europa-besøg overbevist om, at de amerikanske efterretningstjenester ikke stikker snuden i almindelige europæiske borgeres data.

Men præsidenten medgiver, at USA har behov for at rydde op efter det seneste års afsløringer af amerikansk efterretningsaktivitet i Europa.

- Noget af det, der er blevet beskrevet, har været ret sensationspræget.

- Men jeg anerkender, at der på grund af disse afsløringer nu er en proces, hvor vi skal genvinde tilliden fra regeringer og fra almindelige borgere.

- Der er en tendens til at være skeptisk over for regeringer - og i særdeleshed over for de amerikanske efterretningstjenester, siger Obama tirsdag på et pressemøde i den hollandske regeringsby, Haag, ved afslutningen af et topmøde om atomsikkerhed.

En lang række afsløringer

Den amerikanske præsident har netop tirsdag meddelt, at han arbejder på et lovforslag, der skal ændre efterretningstjenesternes måde at håndtere de store datamængder på.

Han siger på pressemødet, at der er nødt til at være et snævert defineret formål med overvågningsaktivitet, så det stadig kan anvendes til at bekæmpe for eksempel terrorisme, våbenspredning og menneskehandel.

- Jeg er tryg ved, at forslaget vil give os mulighed for at gøre det nødvendige for at håndtere faren for terrorangreb (...), men også på en måde, som besvarer nogle af de bekymringer, der har været rejst, siger Obama.

Den tidligere amerikanske efterretningsagent Edward Snowden har de seneste måneder stået bag en lang række afsløringer af amerikansk aflytning af blandt andre den tyske forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon samt af centrale EU-bygninger i Bruxelles.

Onsdag besøger Obama selv en af de bygninger, der kan have været genstand for aflytning, når han kommer til Bruxelles for at holde topmøde med EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen