NSA's telefonoptager sammenlignes med en tidsmaskine

Et særligt aflytningsprogram under efterretningstjenesten NSA kan optage og gemme samtlige telefonsamtaler i et fremmed land, viser nye afsløringer fra Edward Snowdens spionarkiv.

Artiklens øverste billede
National Security Agency (NSA) har hovedkvarter i Fort Meade, Maryland, men har samtidig store lagerbygninger flere steder i USA til opbevaring af de enorme mængder data og telefonsamtaler fra hele verden. På billedet ses et af NSA's datalagre i udkanten af Salt Lake City i staten Utah.

Los Angeles

Den seneste tids afsløringer af USA’s aflytning og overvågning af både politikere, stater og borgere fortsætter med at trække overskrifter.

Alverdens medier med The Guardian i spidsen har på grundlag af oplysninger fra it-eksperten Edward Snowdens spionarkiv bragt adskillige historier om amerikansk overvågning og aflytning af både statslederes og almindelige borgeres telefontrafik.

Den seneste afsløring bringes af The Washington Post, som onsdag aften på sin hjemmeside skriver om endnu et af efterretningstjenesten NSA’s avancerede overvågningsprogrammer.

En nyttig tidsmaskine

Kilder med kendskab til Snowdens lækkede dokumenter fremfører, at NSA angiveligt har bygget avanceret aflytningssystem, der kan optage ”100 pct.” af et lands telefonsamtaler.

Samtlige samtaler kan herefter graves frem i arkivet, inden de slettes, hvis man eksempelvis ønsker at fokusere på en bestemt person, lyder meldingen.

Edward Snowden arbejdede i en periode som systemadministrator hos en samarbejdspartner for efterretningstjenesten NSA i USA. Siden flygtede han ud af landet og lækkede oplysninger til den britiske avis The Guardian om tjenestens masseovervågning.

Ifølge Washington Post sammenligner en af NSA-programmets ledere ligefrem systemet med en nyttig tidsmaskine, fordi man nemt kan ”gå tilbage i tiden” og grave relevante telefonsamtaler frem til nærmere analyse.

Systemet sletter dog samtidig automatisk de ældste samtaler i takt med, at datamængden fra de nyeste opkald hober sig op.

Flere lande på overvågningsliste

Aflytningsprogrammet hedder MYSTIC og blev ifølge avisens oplysninger lanceret i 2009. Programmets såkaldte RETRO-værktøj – en forkortelse for ”retrospective retrieval” – og dets tilhørende komponenter blev første gang brugt mod en specifik fremmed nation i 2011, lyder meldingen.

Efter anmodning fra de amerikanske myndigheder undlader den amerikanske avis at videregive oplysninger, der kan bruges til at identificere det pågældende land.

Andre dokumenter indikerer imidlertid, at USA også kan have brugt systemet mod andre lande.

Afsløringen vækker opsigt, fordi ingen andre omtalte NSA-programmer hidtil har været i stand til at opsluge en hel nations telefonsamtaler.

Omfattende metadata

Flere lækkede NSA-dokumenter tyder på, at denne form for aflytning snart vil blive udvidet til at gælde andre lande, hvis redskabet da ikke allerede er taget i brug.

RETRO-værktøjet blev grundlagt for tre år siden som en ”unik engangsforteelse,” men dokumenterne afslører angiveligt, at hele MYSTIC-programmet har givet adgang til ”omfattende metadata og indhold” fra fem forskellige lande, mens et sjette land forventedes at blive tilføjet overvågningslisten i oktober sidste år.

De mange afsløringer af NSA’s aktiviteter har blandt andet givet forholdet mellem USA og Tyskland en betragtelig skramme efter nyheden om, at USA's efterretningstjeneste angiveligt har aflyttet forbundskansler Angela Merkels telefon.

I januar sagde USA's præsident, Barack Obama, at hans efterretningstjenester ville fortsætte med at spionere mod udenlandske regeringer, men han forsikrede samtidig Merkel om, at han ikke ville tillade, at "påtrængende overvågning" skal ødelægge deres forhold.

Nye redskaber - samme strategi

Afdækningen af NSA’s aktiviteter har opnået en betydelig medieomtale det seneste års tid som følge af Edward Snowdens afsløringer. Men et dyk i avisarkiverne afslører, at der ikke er tale om oplysninger, som burde komme bag på folk.

Allerede i starten af 1980’erne - før internettets udbredelse - beskrev flere danske medier NSA’s omfattende overvågningsaktiviteter og telefonaflytninger.

I forbindelse med omtale af USA's opklaring af den sovjetiske nedskydning af et koreansk passagerfly i 1983, hvor NSA bidrog med nyttige lydoptagelser, skrev Ekstra Bladet eksempelvis følgende om spiontjenesten:

”NSA har uhyre kraftige tv-spionsatellitter over hele Jorden så effektivt, at det siges, at NSA kan aflytte en samtale i en bil, som forlader Kreml […] NSA’s opgave er at lytte i smug til hele verden. Hver dag rapporteres der så meget aflyttet materiale, at det fylder adskillige kilometer bånd.”

”Afsløringen af koder er NSA’s anden hovedopgave. Det gælder ikke kun om at bryde fjendtlige koder, men også koder, som helt venskabelige stater bruger,” hed det videre.

I forbindelse med de seneste afsløringer har den tyske kansler blandt andet luftet mulighederne for at opbygge et særligt europæisk internet.

Formålet skulle angiveligt være at holde USA's nysgerrige øjne væk fra europæiske data.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.