Hvor svært kan det være?

Alt for mange gange kan de professionelle bødler ikke finde ud af at slå dødsdømte ihjel - det er faktisk ret vanskeligt.

Artiklens øverste billede

Medicin er nøje afmålt og doseret til den enkelte patient, og det virker derfor som regel, som det skal.

Hvorfor går det så relativt ofte forfærdeligt galt, når de angiveligt professionelle bødler i USA skal henrette de dødsdømte?

»I bund og grund handler det primært om, at læger ikke kan medvirke ved henrettelser, for det stemmer ikke overens med de lægeetiske regler,« forklarer læge Jakob Mertz, som er tilknyttet Amnesty International og derfor er skarp og aktiv modstander af brugen af dødsstraf.

I lægeløftet står bl.a., at lægen altid har pligt til at bevare menneskeliv. Så henrettelserne i USA udføres i stedet af f.eks. paramedicinere, der ikke har samme uddannelse i medicin.

»Det kan være svært at styre doseringen af medicin, både når det er et enkelt stof, og når det er en cocktail af flere stoffer. Mennesker reagerer meget forskelligt,« siger Jakob Mertz.

Reaktionen afhænger ikke kun af kroppens størrelse, men også af, om det f.eks. er en tidligere stofmisbruger, der skal henrettes. Det er det relativt ofte blandt dødsdømte fanger, og her skal dosis nogle gange være betydeligt større end normalt.

En dødsensfarlig cocktail

Samtidig består nogle af dødssprøjterne af medicincocktails, som er ukendte og i sagens natur ikke er afprøvet i egentlige medicinske forsøg. Den, der skal henrettes, er i praksis tildelt rollen som forsøgsdyr.

En cocktail kan f.eks. bestå af et afslappende, søvndyssende stof, et muskellammende stof, så man holder op med at trække vejret, og endeligt et stof, der får hjertet til at gå i stå. Det er vigtigt, at de afstemmes relativt præcist, så man er sikker på, at den dødsdømte sover, når de to andre stoffer begynder at virke.

EU har forbudt at sælge medicin til brug ved henrettelser, og det har bl.a. fået nogle amerikanske apoteker til at eksperimentere med selv at blande lægemidler, og det har givet torturlignende henrettelser.

»Der kan også være det rent praktiske problem, at en tidligere narkoman, der skal henrettes, er svær at stikke i, fordi de har brugt deres årer til misbruget i årtier. Så risikerer man, at det aktive stof rammer ved siden af,« forklarer Jakob Mertz. Han afviser pure at udpege en henrettelsesmetode, der er mere human end andre. Men han betragter det som urealistisk, at man i USA begynder at gå tilbage til de mere gammeldags henrettelsesmetoder som den elektriske stol eller skydning eller henrettelse med gas.

»Så bliver det jo meget tydeligt, at man faktisk slår et andet menneske ihjel med vilje og ikke bare lader det sove fredeligt ind,« siger Jakob Mertz.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.