Specialafdeling udvikler "Iron Man"-dragt

Udviklingen af en dragt med våben, elektronik og panser til amerikanske soldater skrider hastigt frem.

Artiklens øverste billede
Her ses "Iron Man"-dragten fra filmene af samme navn. Det er næppe præcist sådan, at fremtidens militære dragt kommer til at se ud, men det amerikanske militær peger selv på lighederne med fiktionens verden.

Projektet er tidligere blevet beskrevet af nærværende netavis, og selvom det lyder som noget fra en science fiction-film, er den god nok.

Projektet med at udvikle en dragt, der skal give amerikanske soldater en afgørende fordel på fremtidens slagmark, er ikke bare virkelighed, det skrider faktisk hastigt fremad.

Således har flere af de involverede parter gjort fremskridt, siden vi senest beskrev det amerikanske militærs såkaldte Talos-projekt tilbage i oktober sidste år.

Ledes af specialafdeling

Det amerikanske militær prioriterer tilsyneladende udviklingen af det såkaldte "exoskelet" højt. Hvad "skelettet" kommer til at kunne mere præcist er endnu uvist, men det ligger relativt klart, at det bliver en form for dragt ikke ulig den, man kender fra "Iron Man"-filmene og - tegneserierne. Dragten skal gøre den enkelte amerikanske soldat i stand til at løfte mere og bevæge sig hurtigere og længere.

Derudover vil dragten få indbygget en hel masse elektronisk udstyr samt våben. Men det vender vi tilbage til.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium er det den såkaldte Socom-afdeling (US Special Operations Command) der leder arbejdet med at udvikle Talos-systemet. Afdelingen står blandt andet for udviklingen af specielle våben for alle værn i det amerikanske militær, men mange af opgaverne ved Talos-projektet er lagt ud til virksomheder, universiteter og laboratorier rundt omkring i landet, der kan komme med deres forslag til mulige egenskaber og løsninger på problemer i udviklingen.

Det er nogle af disse udviklere, der efterhånden har gjort konkrete fremskridt.

Overmenneskelig styrke

Siden Socom-afdelingen i maj sidste år annoncerede projektet og opfordrede diverse militære afdelinger, virksomheder, universiteter og laboratorier til at komme med forslag og ideer, er der kommet en smule mere frem om, hvad Talos-systemet kan komme til at indeholde.

Faktisk er der ikke rigtig noget, der er udelukket endnu, oplyser lederen af Talos-projektet ved Socom, William McRaven, ifølge det amerikanske forsvarsministerium. Dog kommer soldaterne, der bærer dragten, ikke til at kunne flyve, som tilfældet er med fiktionens "Iron Man."

Et eksemplar af en af tegneserierne om "Iron Man."

Det overordnede mål med dragten beskrives som at kunne give den enkelte soldat "lettere og mere effektiv ballistisk fuldkrops-beskyttelse og overmenneskelig styrke." Derudover skal en vifte af elektronisk udstyr indbygget i dragten give soldaten et bedre overblik over den situation, han er i og hans egen krops tilstand. Desuden skal dragten kunne både varme og køle og indlede basal førstehjælp, hvis soldaten bliver såret. Og så skal dragten selvfølgelig give soldaten en form for ildkraft.

System af systemer

Talos-dragten beskrives som et system af systemer, forstået på den måde, at det bliver en masse forskellige systemer, der kan hver deres ting, og som er integreret i et samlet system, der øger brugervenligheden for soldaten.

For at finde frem til og udvikle disse systemer kigger Socom blandt andet på eksisterende systemer og systemer under udvikling. Et eksempel på dette er det såkaldte "Warrior Web," der er ved at blive udviklet, og som er en form for inderdragt under uniformen, der kan øge bærerens fysiske kapaciteter og gøre ham hurtigere og stærkere.

Også hvad angår energikilde til driften af systemet håber Socom, at der snart vil ske fremskridt. Her har man opfordret det videnskabelige miljø til at komme med løsninger, da nutidens batterier ikke er kraftige nok.

Hurtig udvikling

William McRaven siger, at Talos-projektets specielle karakter gør, at den statsstyrede Socom-afdeling har taget større styring end ved hidtidige militære projekter, så beslutninger kan træffes hurtigere og problemer løses på en måde, som passer militæret.

"Det giver os mulighed for at nå ud til et bredere publikum. Hvis en eller anden utraditionel organisation har en god ide til projektet, kan vi på den måde integrere den uden at være afhængige af, at en kommerciel virksomhed gør det," siger William McRaven.

Det er i første omgang meningen, at den første generation af Talos-dragten skal bruges af elitesoldater på særligt risikable opgaver, men det er forventningen, at mange af de teknologier, der udvikles til dragten vil kunne komme de konventionelle militære styrker til gode.

Det er Socoms mål, at en prototype skal være klar til tests inden for et års tid, mens hele dragten skal være klar til tests på slagmarken om senest fem år.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.