Gravide kvinder hævder at være jomfruer

I USA siger knap 1 pct. af alle unge, gravide kvinder, at undfangelsen er sket uden mandlig hjælp.

Artiklens øverste billede
En af 200 amerikanske kvinder har prøvet en ubesmittet undfangelse - hævder kvinderne selv.

I kristendommen er Jesus Guds søn og ifølge trosbekendelsen "undfanget ved Helligånden".

Præcis hvordan det kan være sket, har videnskaben vanskeligt ved at svare på, men det lader til, at en del kvinder er blevet inspireret af jomfrufødslen og nu mener at de - lige som jomfru Maria - er blevet gravide uden at have haft sex.

Det skriver Reuters på baggrund af en stor undersøgelse, der er blevet offentliggjort i decemberudgaven af det medicinske tidsskrift BMJ. 

I undersøgelsen svarer 0,8 pct. af kvinderne, at de på trods af at være blevet gravide og have født børn stadig var jomfruer, da undersøgelsen blev udført. Det svarer til, at godt og vel én af 200 amerikanske kvinder har oplevet en ubesmittet undfangelse.

Uden kunstig befrugtning

I undersøgelsen deltog 7.870 amerikanske kvinder i alderen 15 til 28. Heraf rapporterede 5.340 kvinder, at de havde været eller var gravide - og 45 af kvinderne hævdede at være blevet gravide, mens de var jomfruer.

De kvinder, der hævdede at have gennemgået jomfruelige graviditeter og fødsler, svarer, at undfangelsen skete uden brug af kunstig befrugtning eller anden teknologi, samt at der naturligvis heller ikke havde været nogen form for seksuel kontakt. Hele 30,5 pct. af de gravide jomfruer havde nemlig svoret afholdenhed, viser undersøgelsen.

"De jomfruer, der havde været gravide, var mere tilbøjelige til at have aflagt kyskhedsløfter end både de andre jomfruer og de ikke-jomfruer, der havde været gravide," skriver forskerne i BMJ.

Undersøgelsen fandt, at de jomfruelige mødre i højere grad fødte drengebørn end pigebørn, samt at de var gravide i julemåneden - men forskerne understreger, at de ikke har kunnet finde nogle signifikante ligheder mellem kvinderne og jomfru Maria.

Videnskabelige problemer

Der er ifølge Aarhus Universitets Institut for Bioscience ikke observeret jomfrufødsler hos pattedyr eller fugle, mens hvirvelløse dyr og mikroskopiske hjuldyr kan forplante sig, så fostrene kan udvikle sig, uden at æggene er blevet befrugtet.

Problemet med dette er dog for de hvirvelløse dyr som f.eks. snegles vedkommende, at afkommet kun får én arvemasse, og dermed får arten problemer med indavl.

DR2's program Viden Om har tidligere beskæftiget sig med fænomenet jomfrufødsler og er kommet frem til, at det især er problematisk, når jomfruer føder drengebørn, fordi afkommet ved jomfrugraviditeter kun har moderens arvemasse og derfor også burde få moderens køn.

Ville ikke indrømme sex

Forskerne bag undersøgelsen i BMJ mener da også, at de 45 erklærede jomfruer, som er blevet gravide, nok bare ikke har lyst til at indrømme over for nogen, at de har haft sex.

"De kvinder, der svarede på interviewspørgsmålene over computeren var 1,46 gange mere tilbøjelige til at anerkende, at de havde haft oralsex, end dem, der svarede en interviewer direkte på spørgsmålet," skriver forskerne.

På den baggrund, også set i lyset af kvindernes kyskhedsløfter, mener forskerne bag undersøgelsen ikke, at der er fundet tegn på, at de amerikanske kvinders børn skulle være undfanget ved Helligånden.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.