- Opdateret 16/12/2013 kl. 21:20
Dommer: NSA-overvågning er sandsynligvis forfatningsstridig
Sagen om af USA’s telefonovervågning har taget en drejning, der kan få store konsekvenser.
Los Angeles
En føderal amerikansk distriktsdomstol i Washington D.C. har mandag erklæret, at den omstridte spiontjeneste NSA’s omstridte telefonovervågning sandsynligvis er forfatningsstridig.
Dommer Richard Leon siger, at spiontjenestens overvågningsprogram, som på grundlag af oplysninger fra it-eksperten Edward Snowdens spionarkiv, er beskrevet af alverdens medier, efter alt at dømme strider imod de grundlæggende frihedsrettigheder i 4th amendment i USA’s forfatning.
Læs den opsigtsvækkende kendelse her.
Systematisk og højeteknologisk indsamling
Tillægsparagraffen beskytter befolkningen mod urimelige ransagninger og beslaglæggelser og værner om retten til eget hjem, dokumenter og ejendele.
”Jeg kan ikke forestille mig en mere hæmningsløs og vilkårlig invasion end denne systematiske og højteknologiske indsamling og opbevaring af personoplysninger - på stort set hver eneste borger - med henblik på at granske og analysere det uden retslig kendelse,” skriver dommeren i sin afgørelse.
Dommeren siger endvidere i den 68 sider lange skrivelse, at det amerikanske justitsministerium ikke har formået at overbevise om, at indsamlingen af den såkaldte meta-data er nødvendig i kampen mod terrorisme.
Vidtrækkende konsekvenser
Afgørelsen er stort nederlag for Obama-regeringen og det første alvorlige juridiske tilbageslag mod NSA’s kritiserede overvågningsprogrammer.
Den kan ifølge iagttagere få vidtrækkende konsekvenser for spiontjenestens aktiviteter.
Det ventes, at sagen nu vil blive prøvet ved en højere retsinstans i en proces, der kan vare op til et halvt år. Dommerens afgørelse er dog ifølge mange iagttagere et klart signal til regeringen, som bør være klar til at ændre lovgivningen på området.
Tavshed fra Det Hvide Hus
Sagen er rejst af den konservative aktivist og advokat Larry Klayman, som indbragte den ved en af de 90 U.S. District Courts i første instans (trial courts), som er spredt ud over USA.
Herfra kan en afgørelse appelleres til en af de 13 føderale appeldomstole (U.S. Courts of Appeal), hvis afgørelse igen - i enkelte tilfælde - kan appelleres til landets højeste instans, United States Supreme Court.
Hverken Det Hvide Hus eller det amerikanske udenrigsministerium har kommenteret afgørelsen.
NSA-leder taler om amnesti til Snowden
Den aktuelle afgørelse kommer kort tid efter, at Rick Ledgett, en højtstående repræsentant for NSA, overraskende har sagt, at man bør være åben over for en amnesti til Edward Snowden, hvis denne holder op med at offentliggøre flere hemmelige dokumenter.
Snowden, der er anklaget for landsforræderi og lever i eksil i Rusland, siger, at han kun har lækket hemmelige dokumenter for at udløse en offentlig debat og udstille NSA's omfattende overvågning.