*

USA

Obama: FN-rapport ændrer spillet om Syrien

Våbeninspektørernes rapport understøtter USA's konklusion om, at Assad stod bag giftgasangreb, lyder det.

Den amerikanske præsident var, før en aftale med Rusland i 11. time, klar til at indlede en militæraktion mod Syrien som straf for brugen af kemiske våben. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

FN-rapporten, der fastslår brugen af kemiske våben i en forstad til Damaskus, vil få flere lande til at ønske at handle mod borgerkrigen i Syrien, mener USA's præsident Barack Obama.

Rapporten placerer ikke skyld for angrebet 21. august. Men præsidenten siger, at den alligevel beviser, at regimet med præsident Bashar al-Assad i spidsen brugte giftgassen sarin til at slå 1400 mennesker ihjel.

Nogle af USA's allierede har ventet på rapporten, før de var parat til at forpligte sig til konkrete handlinger mod Assad, men det vil ændre sig nu, lyder det.

Holdning ændres

- Inspektørerne siger utvetydigt, at kemiske våben blev benyttet. Når man ser på beviserne, er det utænkeligt, at andre end regimet kan have udført det, siger han til den spansktalende tv-station Telemundo.

- Jeg tror, at det ændrer den internationale dynamik. Det ændrer den internationale holdning til spørgsmålet, siger Obama.

Den amerikanske præsident var, før en aftale med Rusland i 11. time, klar til at indlede en militæraktion mod Syrien som straf for brugen af kemiske våben.

Obama kunne dog hverken opnå et FN-mandat eller støtte fra Storbritannien, og samtidig var befolkningen imod at handle militært i Syrien. Kongressen så heller ikke ud til at ville stemme for et angreb.

Alle parter involveres

Nu skal Assad ifølge aftalen i stedet overlevere sine kemiske våben til det internationale samfund, og han undgår dermed et angreb.

- Mit mål har hele tiden været at sikre, at vi får de kemiske våben ud, så ingen kan bruge dem. Det første skridt er at sikre, at vi kan håndtere spørgsmålet omkring de kemiske våben.

- Det næste skridt er at involvere alle parter. Ikke bare Syrien selv, men også de lande, der har støttet Syrien, såsom Rusland, for at sige "Vi bliver nødt til at stoppe det her", lyder det fra Obama i interviewet.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
En ønskejul når livet er svært
Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her