Politikere advarer mod at rejse til USA
Meningsløst drab på udvekslingsstudent vækker stor vrede i Australien.
Los Angeles
Drabet på den 22-årige australske udvekslingsstudent og talentfulde baseballspiller Chris Lane har afstedkommet stor vrede i Australien.
Flere politikere langer ud efter den liberale amerikanske våbenlovgivning, og landets tidligere vicepremierminister Tim Fischer går endda så vidt, at han direkte advarer folk mod at rejse til USA.
”Folk, der overvejer at tage til USA på forretningsrejse eller ferie bør tænke sig grundigt om givet det statistiske faktum, at man er 15 gange mere tilbøjelig til at blive skudt i USA end i Australien målt per indbygger per million,” sagde Tim Fischer i aftes.
”Det her er endnu et eksempel på et "mordkaos på hovedgaden",” tilføjede han.
Fremtiden så lys ud
Budskabet blev leveret i forbindelse med et tv-interview med CNN, hvor Fischer kommenterede drabet på Chris Lane.
Den unge australier var en talentfuld baseballspiller og udvekslingsstudent, der nød tilværelsen i staten Oklahoma.
Lane studerede på East Central University, som havde rekrutteret ham på et særligt baseballstipendium, og fremtiden så lys ud for den studerende, som havde søgt lykken 16.000 kilometer fra sit hjemland.
I sidste uge blev han imidlertid skudt i ryggen på åben gade af tre teenagere under en løbetur i byen Duncan.
Tilfældigt offer
Tre personer på henholdsvis 15, 16 og 17 år – to afroamerikanere og en hvid amerikaner – er anholdt i sagen, og det har især vakt furore, at en af de anholdte har fremført, at det var ren og skær ”kedsomhed”, der udløste den brutale handling.
”De så en ung mand motionere på gaden og udpegede ham som deres offer,” sagde politichef Danny Ford tirsdag til den lokale tv-station KSWO og tilføjede
”Han sagde, at motivet var, at ’vi vil dræbe en tilfældig i dag.’ Derpå besluttede de alle tre at dræbe en mand.”
Kritik af våbenlovgivning
Ifølge Tim Fischer lider USA under, at retten til våben opfattes som noget nær en menneskeret.
”Australien har haft nul større skudmassakrer siden 1996, mens der i USA bliver dræbt 80 mennesker med våben hver eneste dag,” forklarede Tim Fischer til de amerikanske tv-seere og pointerede, at jo flere våben, der er i omløb desto flere mord, bliver der begået.
I 1996 var der omkring tre mio. våben i omløb blandt 17 millioner australiere.
Efter skudmassakren i 1996 i Port Arthur på Tasmanien, hvor 35 mennesker omkom, blev våbenlovgivningen strammet, og regeringen begyndte at tilbagekøbe indbyggernes våben.
I dag ejer kun fem procent af australierne et skydevåben, og i årtiet efter lovens vedtagelse gik antallet af drab begået med skydevåben ned med næsten 60 procent.
Kollapsede på fortovet
En nyoprettet Facebook-side, der ærer den dræbte australier, har på kort tid fået over 50.000 følgere, som leverer medfølende beskeder til de pårørende i sagen.
Christopher Lane blev skudt ryggen fra et køretøj, som de tre teenagere flygtede i. Udvekslingsstudenten kollapsede i vejkanten og døde på stedet.
De formodede gerningsmænd blev anholdt få timer efter, fordi deres køretøj blev afsløret af videoovervågning i området.
Racistiske udsagn
Siden er der dukket en række en række billeder og videoer op fra de sociale medier, hvor den ene af formodede gerningsmænd blandt andet poserer med et gevær og pengebundter.
Hiphop-kultur, vold og skyderier hyldes i diverse beskeder, og noget kunne også tyde på, at gerningsmændene var drevet af en form for racisme.
Den ene anholdte har ifølge flere amerikanske medier andet leveret følgende budskab via Twitter:
”90 pct. af hvide folk er ’nasty’ (beskidte, red.). Hader dem.”
Oprørt lokalsamfund
Politichef Danny Ford siger, at indbyggerne i det normalt stille lokalsamfund ”er oprørte” ligesom australierne.
De seneste dage har klassekammerater og lokale indbyggere lagt blomster på mordstedet.
Der er dog også frygt i byen med godt 20.000 indbyggere, lyder meldingen.
”Jeg tror, at beboerne har nogle af de samme spørgsmål, som man har i Australien. Hvordan får disse børn adgang til skydevåben? Det er ret simpelt: De stjæler dem,” siger han.