Tøj dyppet i sprængstof kan blive nyt terrorvåben

USA frygter såkaldte tøjbomber, som indtil videre ikke kan opdages.

Artiklens øverste billede
I december 2009 forsøgte en nigeriansk mand at sprænge sig selv og et fly fra Amsterdam til Detroit i luften. Sprængstofferne var syet ind i hans underbukser, men forsøget mislykkedes.

Allerede i 2009, da en nigeriansk mand medbragte sprængstoffer på et fly fra Amsterdam til Detroit i sine underbukser, gav det anledning til bekymring.

Eksplosiver i både pulverform og flydende var syet ind i hans underbukser og sad så tæt på kønsorganerne, at de ikke blev opdaget ved sikkerhedstjekket.

Hans terrorforsøg mislykkedes, men ifølge ABC News frygter man nu, at en al-Qaeda-celle har sofistikeret metoden så meget, at man kan lave reelle tøjbomber.

Tøjet bliver bomben

Det oplyser højtstående regeringskilder til tv-kanalen i forbindelse med lukningen af en lang række amerikanske ambassader i bl.a. Mellemøsten som følge af terrortrusler. 

Tøjet dyppes blot i det flydende sprængstof, og når det er tørret, står man med en bombe, som man kan tage på.

"Det er genialt," siger en af regeringskilderne, mens den anden tilføjer, at sådanne bomber ikke ville blive opdaget med de nuværende sikkerhedsforanstaltninger.

En eftersøgt mand

Man mener, at den nye teknik er blevet udviklet af en al-Qaeda-celle i Yemen.

Her har den berygtede Ibrahim al-Asiri hjemme. Han vurderes at være hjernen bag bl.a. underbuksebomben og bomber, som opereres ind i kroppen. Af samme årsag er han blandt Yemens 25 mest eftersøgte terrorister.

I juli afslørede chefen for USA's Transportation Security Administration, John Pistole, at en dobbeltagent sidste år havde indleveret en forbedret udgave af underbuksebomben til en vestlig efterretningstjeneste.

Ibrahim al-Asiri mistænkes ligeledes for at stå bag denne bombe, som ifølge John Pistole "muligvis" ville være blevet spottet ved et sikkerhedstjek.

Ambassader forbliver lukkede

I weekenden opsnappede en amerikansk efterretningstjeneste kommunikationen mellem al-Qaeda-lederen Ayman Zawahiri og lederen af organisationens gren i Yemen.

Det fik USA til at lukke 22 ambassader i Mellemøsten og Nordafrika, og tirsdag begyndte en evakuering af amerikanere fra Yemen.

Også Storbritannien, Frankrig og Norge valgte at lukke eller begrænse adgangen til visse ambassader.

Nogle af ambassaderne er siden genåbnet, mens andre ifølge de seneste oplysninger kan forblive lukkede til slutningen af august.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.