USA tilbød Danmark særstatus på spionagemøder

Fem EU-lande blev håndplukket til at tale med USA om spionageafsløringer. Mange flere insisterede på en plads.

Artiklens øverste billede
Edward Snowden.

Danmark var i sidste uge kortvarigt blandt de bare fem EU-lande, som USA's justitsminister, Eric Holder, selv inviterede til at sidde med i en ny arbejdsgruppe, der skulle følge op på medierapporter om amerikansk overvågning på internettet og spionage mod EU.

Ritzau erfarer, at Holder i et brev foreslog EU-Kommissionen, EU's nytiltrådte litauiske formandskab og EU's udenrigstjeneste at tage nationale efterretningseksperter fra Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Holland og Danmark med til møde i Washington.

Den første invitation var tiltænkt lande med stærk tradition og kapacitet på efterretningsområdet. Men den fik ifølge flere EU-diplomater, Ritzau har talt med, en ublid modtagelse i flere andre EU-lande, der også ville være med.

Tilføjede Spanien og Italien

Det fik Holder til at skrive endnu et brev, hvor han undskyldende tilføjede de øvrige to store EU-lande, Spanien og Italien.

Men når mødet faktisk går i gang mandag eftermiddag i Washington er det i stedet omkring 20 af de 28 EU-lande, der har nationale repræsentanter med. Deriblandt også en medarbejder fra den danske ambassade i Washington.

Og til trods for den seneste uges megen fokus på medierapporter om, at USA har overvåget og spioneret mod EU-kontorer i Washington, New York og Bruxelles, forventes mødet primært at handle mere generelt om databeskyttelse, ikke om efterretninger.

Spørgsmål om databeskyttelse

Under sidste uges heftige brevskriveri og mødeaktivitet insisterede især Storbritannien - med lidt støtte fra Sverige - på, at EU af princip ikke skal beskæftige sig med efterretningsspørgsmål, fordi det er de enkelte medlemslandes ansvar.

Derfor bliver det centrale på arbejdsgruppemødet de spørgsmål om databeskyttelse og privatlivets fred, der udspringer af den tidligere amerikanske agent Edward Snowdens første runde afsløringer af amerikansk overvågning af Facebook og andre internetbaserede netværk.

Mens der ikke forventes at være reel debat om forrige weekends rapporter om aflytning og mere regulær efterretningsaktivitet.

Ambitiøse forhandlinger

Eftersom flere medlemslande ikke vil tale om efterretninger i et større forum er det ifølge Ritzaus oplysninger endnu ikke afklaret, hvordan og hvem der så kan være part i en dialog, der handler om spionage mod selve EU.

Ekspertgruppens arbejde er blevet sat i gang i hast, for at det kan ske samtidig med, at EU og USA ligeledes mandag tager hul på ambitiøse forhandlinger om en fremtidig frihandelsaftale.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, luftede i sidste uge muligheden for at udskyde frihandelsforhandlingerne, hvis ikke der kom hurtige svar på de andre spørgsmål.

Ritzau

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.