Sladrehank: USA har hacket Kina i årevis
Omstridt whistleblower rejser nu nye beskyldninger mod USA fra sit skjul i Hongkong.
Los Angeles
Edward Snowden, der forleden afslørede, hvordan amerikanske statsborgere bliver overvåget af efterretningsorganisation National Security Agency (NSA), gemmer sig fortsat et ukendt sted i Hongkong.
Den 29-årige computertekniker har blandt andet lækket fortrolige dokumenter om det tophemmelige overvågningsprogram Prism, som angiveligt giver NSA direkte adgang til serverne hos internetgiganter som Google, Microsoft, Facebook og Apple.
I et interview med den engelsksprogede Hongkong-avis South China Morning Post hævder hovedpersonen nu også, at USA i årevis har hacket mål i Kina og det kinesiske territorium Hongkong.
60.000 aktioner
Overvågningen er blandt andet gået ud over et kinesisk universitet, hvor adskillige studerende og myndighedspersoner har haft uønsket besøg på deres computere.
Snowden anslår, at USA på verdensplan har været involveret i over 60.000 overvågnings- eller hackeraktioner.
”Vi hacker netværk og datanet såsom internet-routere. Det giver os basalt set adgang til kommunikationen hos hundredtusinder af computere, uden at vi behøver hacke hver enkelt computer,” siger han til avisen.
Besked til myndigheder
Hovedpersonen har udleveret en række dokumenter, der skulle sandsynliggøre den omfattende spionagestrategi, men påstandene kan ifølge avisen endnu ikke dokumenteres.
Amerikanske embedsmænd ønsker heller ikke at kommentere beskyldningerne.
Ved at tale med Hongkongs ældste avis og varsle flere afsløringer lader det ifølge iagttagere til, at it-sladrehanken ønsker at sende en direkte besked til myndighederne i byen for at opnå en form for sympati og opbakning.
Vil afsløre kriminalitet
I interviewet forklarer han endvidere, at han er parat til at kæmpe imod en udlevering til USA, men at han vil lade Hongkong afgøre hans videre skæbne.
”Det er min intention at bede retten og folket i Hongkong om at afgøre min skæbne. Jeg har ingen grund til at tvivle på jeres system,” lyder meldingen.
”Folk, som mener, at jeg begik en fejl ved at vælge Hongkong som opholdssted, har misforstået mine intentioner. Jeg er ikke her for at gemme mig for retfærdigheden. Jeg er her for at afsløre kriminalitet,” tilføjer han.
Kun få undgår udlevering
Flere lande har overvejet at give asyl til den tidligere CIA-medarbejder. Men meldingerne tyder altså på, at Edward Snowden overvejer at blive i Hongkong.
Hongkong har et vestligt inspireret retssystem og et langt mere afslappet forhold til ytringsfriheden end resten af Kina.
USA og Hongkong har dog siden 1998 haft en udleveringsaftale og kun ganske få personer har haft held til at overbevise et andet land til at gå i brechen for dem.