Google og Facebook kritiserer spionage mod netbrugere
Store interesser er på spil efter afsløring af, at ikke-amerikanere udspioneres på sociale tjenester.
Chefen for Google, Larry Page, og Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, tager afstand fra, at en amerikansk efterretningstjeneste spionerer mod brugere af de sociale tjenester.
Overvågningen, der foretages af efterretningstjenesten NSA, foretages mod ikke-amerikanske borgere verden over.
- Vi forstår, at USA og andre regeringer har brug for at handle for at beskytte deres borgeres sikkerhed, og det inkluderer nogle gange overvågning, siger Larry Page i et blogindlæg.
Undergraver friheder
- Men niveauet for hemmeligheder, som omgærder den nuværende legale procedure, undergraver de friheder, vil alle hylder, siger han.
Google fastholder, at koncernen ikke har givet de amerikanske efterretningstjenester tilladelse til at tappe private data fra dets servere.
Også Zuckerberg siger, at Facebook stritter imod.
- Facebook har aldrig modtaget en stående anmodning eller retsordre fra noget regeringsagentur, som beder om information eller metadata i bunker. Og hvis vi gjorde, så ville vi bekæmpe det voldsomt, skriver han på det sociale netværk.
Store økonomiske konsekvenser
Google siger, at det aldrig har hørt om efterretningsprogrammet, der kaldes Prism.
Ifølge aviserne Washington Post og britiske Guardian er de største selskaber i Silicon Valley i Californien involveret i programmet.
Det er selskaber som Apple, AOL, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk, Skype, Yahoo og YouTube.
Hvis forbrugere uden for USA mister troen på, at deres data er beskyttet, kan det få store økonomiske konsekvenser for de amerikanske it-selskaber.
Ritzau