Sultestrejke på Guantanamo-basen: Fange har sagt farvel
Indsatte i militærfængslet mener, at vagter har krænket Koranen. Flere bliver tvangsfodret via slanger.
En 50-dage lang sultestrejke blandt fangerne på den amerikanske Guantanamo-base i Cuba tærer på de indsattes kroppe.
Blandt andre den 33-årige Abd al-Malik Abd al-Wahab fra Yemen, som har siddet i fangelejren i 11 år. Han har sagt farvel til sine nærmeste, lyder det fra hans advokat.
- Sig til min familie, at hvis jeg dør, så skal de tilgive mig, siger han.
Bøger krænket under ransagning
Abd al-Wahab er en del af større sultestrejke blandt fangerne, der protesterer over, at de ansatte på Guantanamo-basen angiveligt har vanhelliget muslimernes helligste skrift, Koranen.
Fangevogterne skulle have krænket de hellige bøger i februar under en rutinemæssig ransagning af cellerne efter smuglergods. Påstande, som på det kraftigste er blevet afvist af USA.
- Ingen Joint Task Force Guantanamo-vagter har rørt de indsattes koraner. Koranen bliver behandlet med den højeste respekt. Vi tager beskyldninger om misbrug af Koranen alvorligt, lyder det Robert Durand, talsmand for militærfængslet.
Uenighed om antallet
Adskillige advokater, der repræsenterer Guantanamo-fangerne, fortæller, at størstedelen af de 130 indsatte, der sidder i en af fangelejrens fløje, sulter i protest. De amerikanske myndigheder sætter derimod tallet til 37.
Militærfængslets talsmand siger, at 11 af de sultestrejkende bliver tvangsfodret ved hjælp af slanger - to er blevet indlagt på et hospital til observation.
Parate til at dø
De indsattes advokater gør samtidig opmærksom på, at flere af de sultestrejkende, som har tabt adskillige kilo, er parate til at dø for deres sag.
Guantanamo-basen åbnede i 2002, efter at USA's præsident George W. Bush erklærede krig mod terror på grund af angrebet mod World Trade Center i New York i 2001.
Lejren havde til formål at huse fanger, der var mistænkt for at have forbindelse til terrorbevægelser som al-Qaeda og Taliban.
Ritzau