Sundhedsmyndighed advarer mod bakterietrussel
Resistente 'mareridtsbakterier' er en stigende og potentielt dødelig trussel, siger amerikansk myndighed.
Det er det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse, CDC, som har ansvaret for den amerikanske folkesundhed, der nu advarer landets befolkning mod de resistente bakterieformer.
Bakterierne er efterhånden resistente overfor selv de stærkeste former for antibiotika, og det betyder, at landets hospitaler skal være på vagt. Og problemet skal tages alvorligt, understreger direktøren for CDC, Thomas Frieden.
"Det er ikke hver dag, at vores forskere kommer til mig og siger, at vi har et seriøst problem, og at vi er nødt til at kime med alarmklokkerne. Men det er præcis, hvad vi gør i dag," sagde Thomas Frieden på en pressekonference tirsdag.
Superbakterier
De farlige bakterier bliver populært kaldet for superbugs. Bakterierne er i virkeligheden relativt almindelige tarmbakterier, såsom e.coli-bakterier, som efterhånden er blevet resistente imod en lang række af de antibiotika, som man bruger til at behandle dem med.
Det betyder, at selv simple infektioner kan være dødelige, fordi bakterierne ikke blive slået ned af de behandlingsmidler, som man præventivt behandler patienter med, indtil man kan stille en præcis diagnose.
Alene i den første halvdel af 2012 behandlede næsten 200 amerikanske hospitaler mindst en patient for en infektion med bakterier, der var modstandsdygtige mod antibiotika. De amerikanske myndigheder oplyser, at man ikke har tal på, hvor mange af de pågældende patienter, der døde af deres infektioner.
Ingen panik i Danmark
På trods af, at de amerikanske myndigheder har råbt vagt i gevær, får det ikke umiddelbart de danske eksperter til at frygte for et dansk udbrud af superbakterier.
"Det er ikke noget, vi reagerer på i Danmark, men selvfølgelig holder vi øje med udviklingen," siger overlæge Kurt Fuursted, der er fagchef for mikrobiologi på Aarhus Universitet.
Han forklarer, at de problemer man i øjeblikket ser i USA, ikke kan gentage sig i Danmark af en række årsager.
"Det, der lige nu sker i USA, er forårsaget af, at hygiejnen ikke er god nok. Det ser vi også i visse sydeuropæiske lande. På det område har vi en meget høj standard i Danmark, og desuden behandler vi ikke lige så bredt med antibiotika, som de gør i USA," siger Kurt Fuursted.
Han mener desuden, at hvis uheldet skulle være ude, ville vi i Danmark være bedre rustet til at håndtere problemet, fordi landet er mindre, og fordi vi er bedre til at vidensdele på tværs af hospitaler.