USA

Obama nominerer nye ledere til klimaindsats

Obama skærper bekæmpelse af den globale opvarmning med nye nomineringer.

Præsident Barack Obama præsenterede mandag de to personer, som han i de kommende år ønsker at se stå i spidsen for den amerikanske indsats mod klimaforandringer.

Som leder af det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur har Obama nomineret en ekspert i luftkvalitet, mens en atomfysiker er nomineret til posten som leder af Energidepartementet.

Veteranen Gina McCarthy skal afløse Lisa Jackson som leder af miljøorganet, mens MIT-forskeren Ernest Moniz overtager posten som energiminister fra Steven Chu.

Overraskende fokus

Obama overraskede, da han i sin genindsættelsestale lovede at gøre bekæmpelsen af den globale opvarmning til en mærkesag de næste fire år.

Klimapolitikken gav ham mange tæsk i hans første embedsperiode, men han har lært af det og vil i fremtiden forsøge at gå uden om Kongressen for at nå resultater, lyder en analyse.

Obama har opfordret Kongressen til at støtte markedsmekanismer, som kan reducere udslippet af CO2.

McCarthy har tidligere arbejdet for både Demokraterne og Det Republikanske Parti - blandt andet for Obamas modstander under præsidentvalgkampen i 2011 - Mitt Romney.

- Gina has fokuseret på praktiske og omkostningseffektive måder, hvorpå vi kan sikre ren luft og økonomisk vækst, sagde Obama, der roste McCarthy for at lytte til synspunkter på begge fløje i Kongressen.

Ernie Moniz er for øjeblikket leder af et energi-initiativ på det anerkendte Massachusetts Institute of Technology, hvor forskningen efter at få reduceret udslippet af drivhusgasser finansieres af sværvægtere som BP , Chevron og Saudi Aramco.

- Ernie ved, at vi kan produce mere energi og få økonomisk vækst, mens vi stadig sørger for rent vand, et rent miljø og klimahensyn, sagde Obama, da han præsenterede de to nominerede.

/ritzau/Reuters

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her