I 2030 er USA fortsat verdens førende stormagt

Amerikansk efterretningsrapport forudser, at Kina er største økonomi i 2030, men USA stadig fører an.

Artiklens øverste billede
- USA vil højst sandsynligt forblive den første blandt andre ligestillede stormagter i 2030 på grund af dets føring inden for en række magt-dimensioner, hedder det i den 137 sider lange rapport.

USA vil formentligt være "først blandt de ligestillede" i 2030 i en stadigt mere kaotisk verden, hvor Kina er blevet verdens største økonomi og der er rift om stadig færre ressourcer, hedder det i en ny amerikansk efterretningsrapport.

Rapporten fra Det Nationale Efterretnings Råd, som blev offentliggjort mandag, er den første vurdering i fire år, som skal påvirke USA's strategiske tænkning i de kommende årtier.

Den siger, at Kina i 2020'erne vil overhale USA og blive verdens største økonomi, hvilket mange uafhængige prognoser tidligere har sagt.

Men ifølge rapporten vil USA sandsynligvis forblive verdens førende "aktør" i to årtier på grund af dets rolle i bestræbelserne på at løse verdens kriser, dets tekniske formåen og dets "bløde magtanvendelse", som tiltrækker outsidere.

En række magt-dimensioner

- USA vil højst sandsynligt forblive den første blandt andre ligestillede stormagter i 2030 på grund af dets føring inden for en række magt-dimensioner, hedder det i den 137 sider lange rapport.

- Men med andre landes hurtige opadstigen er den "unipolære bevægelse" ovre, og det lakker mod enden for Pax Americana - æraen med USA's stadig større rolle i international politik, som begyndte i 1945, hedder det.

Det forudsiges videre, at Asiens økonomi, militære udgifter og teknologiske investeringer vil overgå Nordamerikas og Europas tilsammen. Men der advares også om stor usikkerhed omkring Kina.

- Hvis det ikke lykkes for Beijing at overgå til en mere bæredygtig, innovationsbaseret økonomisk model, så vil det forblive en førende player i Asien, men den indflydelse, som kommer med bemærkelsesværdig fremdrift, vil fortone sig.

Sin egen værste fjende

De amerikanske analytikere mener, at Kinas globale magt vil tage til, men i et langsommere tempo.

- Der tales om et scenarie, hvor Kina kan blive sin egen værste fjende, mens flere lande vil søge mod en alliance med USA, siger en af rapportens forfattere, Mathew Burrows.

Ifølge rapporten kan der ventes store fremskridt på grund af teknologisk udvikling, men der advares også om, at klimaændringer i 2030 kan udgøre meget alvorlige udfordringer.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.