Den menige amerikaner holder med Israel

Der er dog forskel på kønnenes og vælgergruppernes syn på Gaza-aktion.

Artiklens øverste billede
Israels militæraktion nyder opbakning hos vælgerne i USA.

Los Angeles

Når præsident Barack Obama siger, at Israel har ”enhver ret” til at forsvare sig mod raketangrebene fra Gaza, så bakkes meldingen op af et flertal af den amerikanske befolkning.

Den menige amerikaner mener nemlig, at Israels igangværende militære aktion i Gaza er fuldt berettiget.

Det viser en ny national meningsmåling fra CNN/ORC International.

Berettiget militætaktion

Ifølge målingen mener 57 pct. af befolkningen, at militæraktionen er berettiget. 25 pct. amener ikke, at aktionen er berettiget, mens 19 pct. hverken er for eller imod.

Konflikten eskalerede i sidste uge, da terrororganisationen Hamas intensiverede de daglige raketangreb mod Israel, der svarede igen ved at dræbe en højststående leder af en Hamas-gruppe, som stod bag mange raketangreb.

Israel forsøger derfor at ødelægge våbendepoter i Gaza for at tvinge det islamistiske Hamas til at opgive de mange raketangreb mod israelske grænsebyer.

Opbakning til israelerne

Angrebene, som har stået på i årevis, sker med raketter, som i dag har en længere rækkevidde end tidligere, hvorved også Tel Aviv og Jerusalem er kommet i farezonen.

Udover at det er oplagt, at Israel har ret til at forsvare sig selv og sine borgere, viser målingen også, at amerikanerne har mest sympati for israelerne, når det drejer sig om Israel-Palæstina-konflikten generelt.

I den seneste måling svarer 59 pct., at de har mest sympati for israelerne, mens 13 pct. har mest sympati for palæstinensernes sag.

”Det er ikke nyt. Andelen af amerikanere, som sympatiserer mere med palæstinenserne, har aldrig været højere end 18 pct., siden spørgsmålet første gang blev stillet i 1988. Sympatien for Israel har nogle gange været under 50 pct., men den har været over dette punkt de seneste otte år,” siger meningsmålingseksperten Keating Holland til CNN.

Kvinder og unge er skeptiske

Selvom de fleste amerikanere mener, at Israels militære aktion er berettiget, så er der nøglegrupper, som ikke nødvendigvis føler det samme.

Kun en ud af fire af Demokraterne mener, at Israels militæraktion i Gaza kan forsvares. Tre ud af fire Republikanere mener godt, at aktionen kan forsvares og et flertal af de uafhængige vælgere er af samme opfattelse.

Den amerikanske støtte til militæraktionen er 13 procentpoint højere hos mænd sammenlignet med kvinder og 15 procentpoint højere bland ældre amerikanere end blandt yngre amerikanere.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.