*

USA

Obama støtter general i sexskandalesag

Iagttagere undrer sig over general og CIA-chefs kontakt til dubiøs familie.

Jill Kelley fra Tampa i Florida spiller en af hovedrollerne i sagerne om den nu aftrådte CIA-chef, David Petraeus, og den øverstkommanderende for USA's styrker i Afghanistan, John Allen. Foto: AP/Chris O'Meara

Los Angeles

Både Barack Obama og Pentagon, USAs forsvarsministerium og militære kommando, bakker fortsat op om John Allen, den øverstkommanderende for USA’s styrker i Afghanistan, trods kritik af hans optræden i den voksende Petraeus-sexskandalesag.

FBI efterforsker i øjeblikket John Allen for at have sendt "upassende" e-mails til en kvinde, som er knyttet til sagen, der førte til David Petraeus fratræden som CIA-chef.

Sex-sag påvirker Obamas kabale

Trusler fra elskerinde

David Petraeus måtte trække sig, efter at han var blevet afsløret i at have en affære med den 40-årige forfatter og tidligere reserveofficer Paula Broadwell, som har skrevet hans biografi.

Det var trusler fra elskerinden mod en anden kvinde, Jill Kelley, der fik FBI til at efterforske CIA-bossen af frygt for eventuelle sikkerhedsbrud.

Den prekære skandale voksede sig større, da det viste sig, at John Allen over to år havde udvekslet over 20.000 siders e-mailkorrespondance med Jill Kelley, hvoraf mange beskeder havde et ”flirtende” præg.

Høje tanker om general

Selvom der endnu ikke er fundet spor efter ulovligheder, sagde USA's forsvarsminister, Leon Panetta, tirsdag, at han vil udsætte nomineringen af Allen til posten som USA's øverstkommanderende for Nato i Europa.

Men regeringen har tilsyneladende fortsat stor tiltro til generalen, og Barack Obama ”stoler på general Allen,” slog Det Hvide Hus tirsdag fast:

”Jeg kan fortælle, at præsidenten har meget høje tanker om general Allen, hans arbejde for vores land og alt, hvad han har gjort i Afghanistan,” sagde Jay Carney, talsmand for Det Hvide Hus i Washington på et pressemøde.

Det er dog endnu uvist, om generalens fremtid er sikret. Det Hvide Hus har foreløbigt udsat seancen på ubestemt tid.

Blakket ry

John Allen fastholder, at han ikke har gjort noget galt.

Alligevel undrer iagttagere sig over, hvorfor både David Petraeus og John Allen i det hele taget havde så tæt kontakt til en type som Jill Kelley.

Kelley med libanesiske rødder mødte Petraeus, da hun arbejdede som frivillig på MacDill Air Force-basen i Tampa. De seneste fem år har hun været venner med generalen og hans kone igennem 38 år, Holly Petraeus.

Men i takt med at amerikanske medier har gravet flere detaljer op om Kelley og Broadwell, har begge kvinder fået et mere blakket ry.

Præsenterede sig som diplomat

Ifølge Huffington Post ledede Kelley og hendes ægtemand blandt andet en velgørenhedsorganisation, som skulle hjælpe kræftpatienter. Men de fleste penge blev tilsyneladende brugt på fester, underholdning, rejser og advokatomkostninger, inden initiativet blev opgivet.

Og da Jill Kelley for nylig kontaktede politiet, fordi fremmede mennesker havde betrådt hendes grund, gjorde hun ifølge de arkiverede optagelser opmærksom på, at hun havde diplomatstatus.

Men hun prydede sig tilsyneladende med lånte fjer, fastslår amerikanske medier nu.

Milliongæld

Jill Kelley og ægtemanden er ifølge mediernes fremstilling dybt forgældede efter mislykkede ejendomsinvesteringer og flere retssager om ubetalte kreditkort.

Gælden på flere millioner er af den slags, som gør mennesker sårbare for udenlandske agenter, hvilket gør det endnu mere underligt, at både Petraeus og Allen, som er personlige venner, var så tæt knyttet til familien.

Men Kelley-familien kunne tilsyneladende holde sig inde i det fine selskab, fordi den ofte inviterede til fester for ansatte i U.S. Central Command (CENTCOM), som er en af de ni fælles hovedkommandoer i det amerikanske forsvarsministerium.

Blandede sig i skilsmissesag

De venskabelige bånd var endda stærke nok til, at Jill Kelley kunne få hjælp fra både Petraeus og Allen, da Kelleys tvillingesøster – som angiveligt har et endnu værre ry - havde brug for assistance i et bittert skilsmisseopgør.

Selvom en dommer slog fast, at søsteren gentagne gange havde løjet overfor myndighederne i flere sager og måtte betragtes som ”psykisk ustabil”, blandede militærgeneralen og CIA-chefen sig i sagen ved at sende et brev til dommeren for at forklare, at søsteren var en god mor.

Det sidste kapitel i det særprægede drama, som har trukket store overskrifter i amerikanske medier, er med sikkerhed ikke skrevet endnu.

Kritik af forløb

Både demokrater og republikanere er stærkt utilfredse med forløbet omkring Petraues fratrædelse og kræver en undersøgelse af sagen, som har været kendt af FBI siden sensommeren.

Men Det Hvide Hus blev angiveligt først orienteret om sagen dagen efter præsidentvalget den 6. november - få dage før Petraeus meldte sin afgang.

Ifølge reglerne er efterretningstjenesterne forpligtet til at underrette både det nationale sikkerhedsudvalg i Kongressen og Det Hvide Hus, hvis der er mistanke om en sikkerhedsrisiko.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

3 mia. kr. for at reklamere for en gammel bog

Et kæmpestort, nyt museum for Biblen byder på enhver tænkelig vinkel af den hellige bog. Man kan gå på vandet, tage et smut til det gamle Nazaret eller flyve en tur over den amerikanske hovedstad.
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her