USA

Tv-station anklages for at beskytte Obama

CBS News klippede omstridt Obama-udsagn om terrorangreb ud af interview.

Præsident Barack Obama. Foto: AP/Winslow Townson

Los Angeles

Striden om terrorangrebet i Benghazi, hvor ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere omkom, ulmer fortsat.

Nu kritiseres tv-stationen CBS kritiseres for at have tilbageholdt optagelser fra et tv-interview med præsident Barack Obama efter katastrofen på det amerikanske konsulat.

I en samtale mellem ”60 Minutes”-journalisten Steve Kroft og Barack Obama, som blev interviewet dagen efter angrebet, sagde præsidenten, at det var ”for tidligt at sige”, om urolighederne ved konsulatet var et planlagt terrorangreb.

Afværgede angreb

Bemærkningen kom imidlertid ikke med i det endelige interview, som blev offentliggjort i programmet ”60 Minutes” den 23. september.

Tv-stationen undlod også at bringe udsagnet i efterfølgende indslag, da sagen blev et varmt emne i valgkampen efter den anden præsidentdebat den 16. oktober.

Her kunne Obama behændigt slå kontra efter et Romney-angreb. Det gjorde han med henvisning til, at han allerede dagen efter angrebet havde slået fast, at der var tale om et terrorangreb.

Central passage blev klippet ud

Repræsentanter fra Det Hvide Hus fremførte ellers i samme periode, at der ikke var tale om et planlagt angreb, men snarere en spontan reaktion hos demonstranter, der var tirret af en antimuslimsk video på internettet. Romney forsøgte at bringe Obama i fedtefadet i sagen, men blev irettesat af debattens ordstyrer.

Da en længere udgave af interviewet blev bragt blot tre dage efter præsidentdebatten, havde CBS klippet Obamas vurdering af Benghazi-angrebet ud. Barack Obamas svar på spørgsmålet om, hvorvidt der var tale om et planlagt terrorangreb blev først offentliggjort i går.

Ifølge det politiske magasin Politico har flere rivaliserende nyhedsstationer udtrykt stor undren over CBS’ beslutning.

Vedholdende kritik

Bemærkningen kunne nemlig have kastet bedre lys over Obama-regeringens opfattelse og håndtering af tragedien på et tidspunkt, hvor debatten var på sit højeste, lyder kritikken.

Ikke overraskende lader fremtrædende konservative Romney-støtter, der fortsat mener, at Obama og den amerikanske regering bør forklare sine handlinger, nu kritikken hagle ned over CBS.

Republikaneren Newt Gingrich siger til Politico, at CBS har været ”eksplicit vildledende i et forsøg på at beskytte Obama.”

”Det, der er mest ekstremt ved CBS, er, at de redigerede den del ud af interviewet, som ville have undermineret ham efter den anden præsidentdebat,” siger han.

"Forbløffende"

Ari Fleischer, forhenværende talsmand for Det Hvide Hus, er enig:

”Det er forbløffende, at CBS ville tilbageholde dette i stedet for at offentliggøre det morgenen efter den anden debat, hvor der var stort fokus på Benghazi og på, om han erklærede det for en terrorhandling,” siger Ari Fleischer, som også har et svar på, hvorfor CBS nu alligevel har offentliggjort klippet:

”En klog person har fundet ud af, at ’hvis vi ikke sender det ud i dag før valget, kommer vi i store vanskeligheder.’ Men det, som jeg ikke forstår, er: Hvad prøvede det at undgå? Hvad prøvede de at fortie? Det krænker ethvert instinkt, som journalister besidder.”

CBS, som sammen med NBC, ABC – og senere Fox – har domineret det amerikanske tv-landskab siden 1950'erne, har ikke ønsket at redegør nærmere for dens disposition.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Her kommer fremtidens urørte skove

Eksperter og naturfredningsfolk jubler over, at regeringen nu udpeger godt 13.500 hektar skov, der fremover vil få lov at stå urørt. Her skal insekter, svampe samt andet kryb og kravl have lov at regere uhindret.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her