Nobel-vindere protesterer mod krigsleg på tv

Ærkebiskop Desmond Tutu og andre nobelprisvindere protesterer mod krigs-program på amerikanske NBC.

Artiklens øverste billede
"Det er vores opfattelse, at dette program vil være en hyldest til ingen noget som helst sted, og det er en fortsættelse og forstærkning af en forsmædelig tradition, som glorificerer krig og væbnet konflikt," skriver skriver blandt andet Desmond Tutu i et brev til NBC

Ni modtagere af Nobels fredspris kritiserer skarpt et nyt reality-program, som den amerikanske tv-station NBC blændede op for mandag aften. Der skal konkurreres på at være bedst til at føre krig.

I spidsen for protesten står Sydafrikas ærkebiskop Desmond Tutu. Han vil sammen med de øvrige Nobel-vindere have NBC til at trække sit program.

- Det er vores opfattelse, at dette program vil være en hyldest til ingen noget som helst sted, og det er en fortsættelse og forstærkning af en forsmædelig tradition, som glorificerer krig og væbnet konflikt, skriver de ni prismodtagere i et brev til NBC.

Militær træning

De minder om, at krig er beskidt og modbydelig både for de soldater, der deltager i den, og de civile, der bliver ramt.

Det første program mandag aften, "Stars Earns Stripes", har otte kendte amerikanere som deltagere. Blandt dem sangeren Nick Lachey og den tidligere republikanske vicepræsidentkandidat Sarah Palins mand, Todd.

De skal gennemgå en form for militær træning, som blandt omfatter udspring fra helikopter og affyring af langtrækkende våben.

Stor pengepræmie

De skal hver danne par med tidligere medlemmer af det amerikanske marinekorps, De Grønne Baretter og andre tidligere elitesoldater.

Der er en klækkelig pengepræmie på spil, der skal gives til en velgørende organisation, som vinderen vælger.

- Forberedelse til krig er hverken morsomt eller underholdende, skriver Tutu og de otte øvrige Nobel-vindere.

Blandt de øvrige underskrivere er de to nordirske kvinder Mairead Maguire og Betty Williams, Østtimors tidligere præsident Jose Manuel Ramos-Horta, den iranske advokat Shirin Ebadi og amerikaneren Jody Williams, som bekæmper brugen af landminer.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen