I dag steger USA kalkuner

Hvad er det for noget med kalkun, tranebærsovs og græskartærte på en torsdag?

Artiklens øverste billede
Menuens hovedbestanddele er kalkun, tranebær, græskar, kartofler, søde kartofler, majs samt diverses efterårsgrøntsager – bl.a. squash. Foto: Klaus Gottfredsen

I dag fejrer amerikanerne deres ubetinget største og mest betydningsfulde helligdag på hele året.

Thanksgiving er navnet på dagen, der får amerikanerne til at gå amok med stegt kalkun, tranebærsovs, kartofler og græskartærte.

Dagen og dagene op til den fjerde torsdag i november er blandt de travleste rejsedage på året, da traditionen byder, at de amerikanske familier samles - på samme måde som julen bringer familierne sammen herhjemme.

Nybyggere fik gode råd

Traditionen med Thanksgiving trækker sine tråde tilbage til 1621, til en gruppe immigranter, der havde slået sig ned i staten Massachusetts.

Efter en meget hård vinter, hvor over halvdelen af nybyggerne døde, fik de ifølge overleveringen hjælp af de indfødte indianere, der gav råd til nybyggerne om dyrkning af majs og avl af andre afgrøder.

Sommeren efter var høsten enorm, hvilket fik nybyggerne til at holde en taksigelsesfest - Thanksgiving.

Officiel helligdag

I 1863 erklærede Abraham Lincoln dagen for en officiel mærkedag, men det var først i 1941, at den fik det egentlige helligdags-stempel.

Det skete, da kongressen besluttede, at torsdagen skulle ophøjes til en lovgivningsbestemt feriedag. I dag har Thanksgiving udviklet sig fra en religiøs taksigelsesdag til en verdslig og højest kommerciel højtid.

En af Thanksgiving-traditionerne er menuen, som består af fødevarer, der har sin oprindelse på det amerikanske kontinent.

Kalkun er rygsøjlen

Menuens hovedbestanddele er kalkun, tranebær, græskar, kartofler, søde kartofler, majs samt diverse efterårsgrøntsager – bl.a. squash.

Overleveringen vil vide, at det netop var de fødevarer som nybyggerne med indianernes mellemkomst lærte at avle, og at det derfor er de ingredienser, der er rygsøjlen i Thanksgiving-middagen, som bliver indtaget af over 90 pct. af amerikanerne.

Den traditionelle udgave består af stegt kalkun – som i omkring 50 pct. af de amerikanske hjem er med fyld. Hertil bliver serveret kartoffelmos med sovs. Hertil kommer søde kartofler, tranebærsovs og majs. Desserten er i de fleste hjem græskartærte.

Præsident-benådning

Traditionen med kalkunen er så indarbejdet, at selv den amerikanske præsident spiller en rolle.

Siden 1989 har den amerikanske præsident hvert år benådet en kalkun. Det foregår ved, at den amerikanske fjerkræindustri udvælger en enkelt kalkun, som så bliver fragtet til Det Hvide Hus i Washington, hvor den under stor mediebevågenhed bliver benådet af den amerikanske præsident. I år var det heldige fjerkræ en kalkun med navnet Liberty, som med en underskrift fra præsidenten undgik den skæbne, de fleste af dens artsfæller lider.

Faktisk er sandsynligheden for at blive den heldige kalkun betydeligt mindre end at vinde superpuljen i onsdagslotto.

280 millioner

Ifølge tipstjenesten er sandsynligheden for at vinde superpuljen 1 til 9,8 millioner, hvis man køber en lottokupon med 10 rækker.

Sandsynligheden for at blive den kalkun, som præsidenten benåder, er blot 1 til 280 millioner.

280 millioner er nemlig det enorme antal kalkuner, der bliver slagtet og solgt i forbindelse med Thanksgiving i USA.

Canadierne holder for øvrigt også Thanksgiving – her falder helligdagen dog på den anden mandag i oktober.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.