"Hvis park? Vores park!"
Occupy-demonstranter i Wall Street giver sig ikke frivilligt for politiets bulldozere, knipler og tåregas
Demonstranterne og teltlejren på Wall Street i New York står endnu, selvom hundreder af betjente fra New Yorks politi siden klokken seks i morges (klokken et i nat i New York) har knoklet med at rydde den omdiskuterede lejr.
Politiet har udkommanderet et stort antal betjente - måske helt op til 600, og der bruges bulldozere, tåregas og knipler for at få fjernet demonstranterne i teltlejren i Zucotti Park.
Protesten mod uligheden i det amerikanske samfund har stået på i to måneder i lejren i Wall Street. Hundreder af demonstranter har bygget en mindre by i parken, og mange af demonstranterne betragter efterhånden lejren som deres andet hjem. Flere hundrede har fast overnattet i teltlejren.
"Intet tibagetog"
"Intet tilbagetog, ingen overgivelse. Hvis park? vores park! Det her er vores hjem", lød råbene fra demonstranterne ifølge New York Times' reporter på stedet, da politiet rykkede ind.
LINK: Følg rydningen på Twitter
Betjentene fulgte en ordre fra New Yorks borgmester, Michael Bloomberg. Han havde kort før aktionen på Twitter meddelt, at "besætterne i Zuccotti midlertidigt skal forlade parken og fjerne telte og bivuakker. Demonstranterne kan vende tilbage, når parken er ryddet."
Borgmesteren krævede parken ryddet i løbet af natten og truede med at anholdt alle, der ikke frivilligt ville forlade parken.
Bloomberg traf et valg
Der gættes på, at Bloombergs ordre kom som reaktion på demonstranternes varsel om at "lukke Wall Street ned" på torsdag som en markering af, at aktionen har varet i to måneder.
Bloomberg har ifølge New York Times haft et svært valg. Han har skullet balancere mellem hensynet til demonstranternes ytringsfrihed og hensynet til de lokale beboere, og samtidig har han været uenig i Occupy Wall Streets taktik.
I den sidste ende har det formentlig været et nærmest dagligt antal klager fra forretningsdrivende, politikere og beboere, som afgjorde sagen for Bloomberg.
Eksemplet har spredt sig
I den mellemliggende periode har Occupy Wall Street ansporet til aktioner, teltlejre og demonstrationer mange steder i USA.
Få timer inden rydningen havde en gruppe lokale borgere demonstreret på New Yorks rådhus til fordel for en rydning af parken.
Omkring 100 demonstranter - anslået af New York Times - valgte at blive i teltlejren og rykkede tilbage til et område ved Liberty Square, der er kendt som "Køkkenet". Her byggede de barrikader, mens politiet brød andre dele af lejren ned.
200 demonstranter, som var ankommet til området for at hjælpe med at protestere mod rydningen, nåede aldrig frem til parken, men blev tilbageholdt af politiet.
Meldinger om tåregas og vold
Ifølge Occupy Wall Streets (OWS) egen livedækning af aktionen benytter politiet lydkanoner og knipler, og der er sat bulldozere ind for at jævne lejren med jorden.
Kvart i fire i nat (amerikansk tid) meldte OWS, at "Køkkenet" nu blev udsat for tåregas, og der er også meldinger om adskillige tilskadekomne - blandt andre byrådsmedlemmet Ydanis Rodríguez, der ifølge OWS blev anholdt blødende fra et sår i hovedet.
OWS melder også om brug af vandkanoner, men det er ikke bekræfter fra anden side.
Aktionen følges intenst af New York Times, men også den arabiske tv-station Al-Jazeera har etableret livedækning af rydningen.
Start den 17. september
De første telt i Zucotti Park blev rejst den 17. september for at protestere mod USA's finansielle system, som demonstranterne mener begunstiger den rigeste ene procent i USA på bekostning af de øvrige 99 procent.
Siden har aktionerne spredt sig til byer som Oakland, Salt Lake City og Portland.
Mandag rykkede politiet ind i en teltlejr i Oakland i Californien og fjernede demonstranterne. Det gik lidt fredeligere for sig end under en rydning for tre uger siden.
Dengang satte demonstranterne sig til modværge, og det blev mødt med tåregas og gummikugler. Et større antal blev kvæstet.