Nixons Watergate-udsagn er lagt online

Det hidtil hemmeligholdte vidneudsagn fra eks-præsidenten i 1975 beordret frem i lyset.

Artiklens øverste billede

Den spektakulære Watergate-sag i USA om hemmelig aflytning af politiske modstandere førte som bekendt til daværende præsident Richard Nixons tilbagetræden.

Nu får offentligheden kloden rundt omsider mulighed for at høre "Nixon unplugged", som en amerikansk historiker kalder båndene over for AP.

Der skulle imidlertid gå fire måneder, fra en dommer pålagde the Nixon Presidential Library at lukke op for materialet, til det i dag torsdag er lagt frem.

"Dette er Nixon unplugged," siger historikeren Stanley Kutler, som har været en af de førende kræfter for at presse offentliggørelsen igennem her 36 år efter begivenheden.

11 timers afhøring

Over en periode på 2 døgn blev præsidenten afhørt af en såkaldt grand jury (forberedende instans, red.) i sammenlagt 11 timer nær sit hjem i Californien.

Imidlertid besluttede hans efterfølger i Det Hvide Hus, Gerald Ford, at benåde Richard Nixon. På den måde slap Nixon for eventuel opfølgende retslig forfølgelse.

Nixon var den første præsident, som har været tvunget til at afgive forklaring for en grand jury. Det er i øvrigt sjældent, at et sådant vidneudsagn på dette indledende stadium af en retssag offentliggøres.

Præsident Obamas administration kæmpede forgæves mod historikernes krav om at tilgængeliggøre Nixons vidnesudsagn, fordi mange dokumenter fra den periode stadig er hemmeligt-stemplede.

Har du lyst til at dykke ned i materialet, begynder du på the Nixon Presidential Library's hjemmeside.

Som det fremgår af den, er der i forvejen lagt over en halv million sider frem. De omfatter cirka en times debat i Det Hvide Hus om eventuelt at bombe Nordvietnam i 1972. Klik her.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen