Storhedstid ovre for USA præsidentkandidat
Den republikanske præsidentkandidat Newt Gingrich havde sin storhedstid i 1990'erne og mistede den igen.
Republikaneren Newt Gingrich fra staten Georgia i USA, er den første officielle præsidentkandidat i valgkampen mod præsident Barack Obama i 2012.
Det blev en realitet, da den 67-årige historieprofessor Newton Leroy Gingrich mandag meldte sig banen. Han har været i toppolitik siden 1978, hvor han blev valgt ind i Repræsentanternes Hus.
Gingrich er kendt som fornuftens stemme i det Republikanske parti. En visionær politiker med stærke holdninger, der ligger til højre for midten.
Modstander af moské
Han er blandt andet en stærk modstander af moskébyggeriet ved Ground Zero i New York.
- Projektet svarer til, at japanere opfører et monument ved Pearl Habour, eller at nazister opfører et monument ved holocaustmuseet i Washington, har Gingrich sagt til tv-kanalen FOX.
Navnet Gingrich vækker genlyd hos amerikanerne, fordi han ofte bliver anvendt som kommentator på tv-kanalerne.
Stod bag succes i 1994
Han blev kendt, da han skaffede det republikanske parti en kæmpe succes i 1994. Der styrede han partiet til et flertal i Repræsentanternes Hus, og afsluttede dermed 40 år med demokratisk flertal.
I samme periode blev han "speaker", det vil sige den øverste leder i Repræsentanternes Hus. Efter sin storhedstid har Newt Gingrich dog også taget et dybt fald.
Han blev presset til at forlade Repræsentanternes Hus i 1999, fordi han tabte en magtkamp om vælgernes gunst til den siddende præsident Bill Clinton.
Da Bill Clinton få år efter befandt sig i sit livs største skandale på grund af sin affære med Monica Lewinsky, stod Newt Gingrich forrest i rækken af kritikere.
Utro med 23-årig sekretær
Mange mente dog, at Gingrich var dybt dobbeltmoralsk, for sideløbende med, at han førte en indædt kamp for en rigsretssag mod præsidenten, var han nemlig selv sin egen kone utro med sin 23-årige sekretær.
Danske eksperter spår republikaneren meget ringe chancer for at blive partiets endelige præsidentkandidat. Til det har han for mange lig i lasten.
- Den dobbeltmoral betyder, at Gingrichs chancer for at nå ud til det religiøse USA er minimale. Og dem har han brug for, siger lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Syddansk Universitet.
- Det eneste, der taler for Newt Gingrich, er, at det øvrige felt også er svagt, siger lektor Niels Bjerre-Poulsen.