Nasa: Her er Mars-fartøjet
USA har valgt det rumfartøj, der skal rejse til Mars - og endnu længere ud i verdensrummet.
Ifølge tidligere Nasa-administrator Mike Griffin bliver det kommende bemandede Marsfartøj som en "Apollo-raket på steroider", der samtidig lever op til Obamas krav om en fleksibel vej til udforskning af det ydre rum.
Og sikkerheden er der også taget hånd om - MPCV-fartøjet (Multi-Purpose Crew Vehicle) ventes at blive 10 gange så sikkert som rumfærgerne og udstyret med en avanceret "nødknap" ved katastrofesituationer samt et højtydende varmeskjold, skriver cnet.com.
Pudsigt nok er det nye valg af fartøj en variant af den Orion-månekapsel, som tidligere blev forkastet af Bush-administrationen.
"Men dette Orion-koncept er det mest kapable rumfartøj på tegnebrættet i dag," fastslår Douglas Cooke, en af topcheferne ved Nasas Exploration Systems Mission Directorate.
Plads til fire
MPCV'en, udviklet af Lockheed Martin, er soldrevet og kan fragte fire passagerer på missioner med en varighed på op til tre uger. Og denne periode kan forlænges væsentligt, når modulet kobles til en større interplanetar beboelsesenhed. I sig selv får MPCV'en et volumen på 690 kubikfod og en cirkavægt på 23 ton ved start.
De endelige omkostninger til udvikling af det MPCV'en er endnu ikke beregnet. Men USA har allerede smidt 25 mia. kr. i udviklingen af konceptet til dets nuværende status. Og hvornår en ubemandet eller bemandet færd er realistisk, vil man heller ikke udtale sig om.
"Vi arbejder stadig på arkitekturen, herunder selve affyringssystemet, den jordbaserede platform og andre sideprojekter. Først når vi har et samlet overblik, kan det samlede omkostningsestimat blive drøftet," påpeger Douglas Cooke.
I 2004 blev det besluttet at pensionere rumfærgeprogrammet med udgangen af 2010. Og de heraf følgende besparelser skal kanaliseres over i udviklingen af nye raketter og rumfartøjer.