Derfor eksploderede kulmine

Ansvaret for en af USA’s værste minekatastrofer nogensinde med 29 omkomne er placeret.

Artiklens øverste billede

Undersøgelsesrapporten, som blev søsat af delstatens daværende guvernør, konkluderer, at det var sikkerhedsforsømmelse fra ejeren Massey Energy Co., som udløste den fatale eksplosion i Upper Big Branch Mine i Montcoal.

29 mennesker omkom i april 2010 en af de værste i amerikanske kulminer i nyere tid.

Dødbringende cocktail

Rapporten afviser samtidig mineselskabets påstand om, at det var en tilfældig ophobning af gas i mineskakten, der udløste katastrofen, skriver nyhedsbureauet AP.

”Katastrofen i Upper Big Branch var menneskeskabt og kunne være undgpet, hvis Massey Energy havde fulgt basale, gennemprøvede og historisk dokumenterede sikkerhedsprocedurer,” hedder det i rapporten, der blev offentliggjort torsdag.

Mineselskabet forsømte blandt andet at ventilere ordentligt i minegangene. Dermed kunne en dødbringende cocktail af metangas og eksplosivt kulstøv føre til en mindre brand, som endte med at udløse en kæmpe eksplosion.

Minen var på forhånd berygtet for sikkerhedsproblemer og for ikke altid at lufte tilstrækkeligt ud i minen, så det letantændelige metangas kunne blive ført væk fra minen.

Vand i brysthøjde

Men selskabet er tilsyneladende utilfreds med konklusionerne og fastholder, at det var ukontrollerbare omstændigheder, der spillede ind.

”Vores eksperter er sikre på, at kulstøv ikke spillede nogen afgørende rolle,” siger en talsmand for Massey Energy i en pressemeddelelse.

Ifølge den 113-sider lange rapport måtte minearbejderne flere steder i minen ofte vade igennem vand i brysthøjde.

Brandslukningsudstyret i minen var flere steder defekt.

Og sikkerhedsinspektøren, som skulle måle forekomsten af metangas, gennemførte sine undersøgelser uden overhovedet at tænde for sin gasdetekter.

"Alt blev sort"

Det var en mine, hvor de ansatte var ”ude af stand til at redde sig selv”, da eksplosionen indtraf., hedder det videre.

”Alt blev sort. Det var som at sidde i midten af en orkan, mens genstande fløj omkring og ramte dig,” siger Tim Blake, den ene af kun to overlevende.

19 omkom på grund af kulilteforgiftning. Andre døde som følge af eksplosionens rystelser.

Rapporten konkluderer også, at den var helt gal med det psykiske arbejdsmiljø. Alle, der nænnede at påtale sikkerhedsproblemerne, blev truet med en fyreseddel.

Kulminen, som ligger 80 kilometer syd for Charleston, har ikke været i brug siden ulykken. Selskabet bag har forsøgt at sælge den – foreløbigt uden held.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen