USA vil fedte for Grønland
Amerikanerne er tilsyneladende klar med en plan, når en ny uafhængig stat opstår.
USA er efter alt at dømme overbevist om, at grønlandsk selvstændighed ligger lige om hjørnet.
Og derfor er der ekstra god grund til at pleje de amerikanske kontakter til verdens største ø.
"En enestående mulighed"
Det har den forhenværende amerikanske ambassadør i Danmark, James Cain, skrevet i en intern besked til Udenrigsministeriet i Washington.
Indberetningen er opsnappet af Wikileaks, som har offentliggjort dokumentet, som også omtales af BBC.
”USA har en enestående mulighed for at påvirke de omstændigheder, en ny uafhængig stat opstår under,” skrev den daværende ambassadør i det interne notat.
James Cain, som var ambassadør i Danmark mellem 2005 og 2009, opfordrede samtidig til, at USA styrker alle kontakter og bånd til Grønland og opretter ”en lille og periodisk amerikansk tilstedeværelse i Grønlands hovedstad, så snart det er praktisk muligt.”
Forventing om oliefund
Eksambassadøren har endvidere oplyst, at han har introduceret amerikanske finansmænd i New York for grønlandske politikere for at sikre amerikanske investeringer på øen.
Kontakterne skal udnyttes, fordi Grønland meget vel kan finde olie- og gas i undergrunden. Og når det sker, vil Grønland efter alt at dømme løsrive sig endeligt fra Danmark.
Grønland fik hjemmestyre i rigsfællesskab med Danmark i 1979, mens der i 2009 blev vedtaget en særlig selvstyreordning.
En grønlandsk repræsentant har ifølge indberetningen i spøg fortalt den amerikanske ambassadør, at Grønland ”kun er et oliefund” fra at opnå økonomisk og politisk uafhængighed.
Lukrativt område
Udover olien i det arktiske farvand er det tilsyneladende også afsmeltningen af isen i Polarhavet, der interesserer amerikanerne.
Fiskeri og skibstrafik via Nordøstpassagen ventes at blive en lukrativ forretning i fremtiden.
Og her er der tilsyneladende stor nordamerikansk frygt for, at for mange lande og organisationer bliver indblandet i fordelingen af resurserne.
Dokumenterne afslører blandt andet, at den canadiske premierminister har advaret kraftigt mod at lade Nato få en aktiv rolle i arktisk politik.