Plaster på såret til amerikanske japanere

University of California besluttede torsdag at uddele æresgrader til hundredvis af tidligere studerende af japansk afstamning, som under Anden Verdenskrig fik afbrudt deres uddannelse og blev sendt i forvaringslejre.

Ledelsen af universitetet stemte for et forslag om at gøre en undtagelse fra universitetets politik om ikke at uddele æresgrader. Dermed følger universitetet University of Washingtons eksempel, og ifølge lederen af University of California, Mark Yudof, er det et skridt, der burde være taget for længe siden.

- Det vil aldrig være muligt at slette det, der skete, men vi håber, vi kan give jer en lille smule retfærdighed, siger Yudof, som også undskylder over for de tidligere studerende.

Da det japanske luftvåben bombede den amerikanske stillehavsflåde i Pearl Harbor i december 1941, sendte de amerikanske myndigheder få måneder senere mere end 100.000 mennesker i USA af japansk afstamning i forvaringslejre. De fleste af dem var amerikanske statsborgere.

University of California anslår, at 700 af universitetets studerende dengang blev spærret inde. En af dem var Aiko Obata Amemiya, og hun var til stede, da beslutningen om æresgraderne blev truffet torsdag.

- Jeg er glad for, at universitetet anerkender, at det, regeringen gjorde, var forkert, siger Amimiya.

Hun tilføjer, at beslutningen fylder hendes hjerte med glæde.

I 1988 gav den amerikanske regering en formel undskyldning til de internerede japansk-amerikanere og tilbød dem kompensation.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen