Annonce
USA

Stor amerikansk regeringsrapport modsiger Trump: Klimaet bliver varmere, og mennesker bærer skylden

Stort studie kæder ekstrem vejr sammen med klimaforandringer.

Amerikansk regeringsrapport om klimaet kæder ekstrem vejr som oversvømmelserne i Houston, Texas, tidligere i år sammen med klimaforandringer. Foto. Charlie Riedel/AP

SAN FRANCISCO

Det er »ekstremt sandsynligt,« at menneskelig aktiviteter er den »dominerende årsag« til global opvarmning, fastslår det mest, omfattende klimastudie, som amerikanske regeringsforskere nogensinde har lavet.

Rapporten siger, at de seneste 115 år er »den varmeste periode i historien i moderne civilisation.« Den slår også fast, at den globale gennemsnitstemperatur i perioden steget med omkring 1,8 fahrenheit (ca. 1 grad). Og at drivhusgasser fra industrien og landbruget er den største bidrager til den udvikling.

Konklusionerne går imod udtalelser fra præsident Donald Trump og regeringskabinet, hvoraf flertallet åbent har stillet spørgsmål ved klimaforandringer.

Præsidenten har bl.a. kaldt det et kinesiske fupnummer og sagde tidligere i år, at han ville trække USA ud af en global klimaaftale fra Paris.

Den strategiske plan fra USA’s miljøbeskyttelsesagentur (EPA) nævner heller ikke ordet klimaforandringer en eneste gang, ligesom EPA’s chef, Sott Pruitt, har udtalt, at han ikke er overbevist om, at menneskeaktiviteter skaber klimaforandringer.

Dette stemmer ikke overens med konklusionerne i den 600 sider lange Climate Science Special Report (NCA4). Den slår fast, at klimaet vil blive ved med at blive varmere.

Hvor meget, vil »afhænge af den fortsatte udledning af CO2 globalt,« lyder det bl.a. i rapporten.

Men uden en stor reduktion, kan den gennemsnitlige temperaturstigning globalt nå op på 9 fahrenheit (ca. 5 grader), fortsætter den.

Den omfattende rapport, som medtager flere årtiers klimaforskning, kommer som følge af et lovkrav fra Kongressen. Den seneste blev lavet i 2014, men denne går ifølge radiostationen NPR længere i form af, at den kæder ændringer i vejret sammen med klimaforandringerne. Især ekstremt vejr, som f.eks. har bidraget til flere naturbrande og oversvømmelser.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her